Et af de helt store projekter i Voodoos agilitytræning har lige fra første dag været: løbefelter! Felter trænes traditionelt i agility som enten stop- eller løbefelter. Kioko lærte stop-felter i sin tid, hvilket var en kæmpe fejltagelse. Dermed ikke sagt, at stop-felter er forkerte, dårlige eller noget som helst, de har bare også deres ulemper.

Fordelen ved stop-felter er imidlertid altoverskyggende. Hunden lærer, at den SKAL løbe ned og tage feltet, at det godt kan betale sig, og at man får belønning for at stå dernede. Hos mange hører man at stopfeltet er det sikreste felt – og det vil jeg til dels give ‘de mange’ ret i! Det er ret sikkert!

Ulempen for Kioko var, at han er hun der tænder sig selv på at løbe, og slukker på at stå stille. Så når han skulle stå stille nederst på balancen tager det så meget af hans fart på resten af banen, at han ikke kan følge med de hurtige hunde. Hvis jeg skulle gøre det om med en Japansk Spids, ville jeg vælge løbefelter. Og derfor startede Voodoo og jeg vores agilitytræning med netop løbefelter.

Løbefelter er tit udskældte.

De er svære at lave, kræver uendelige gentagelser, og skal trænes ofte. Når jeg træner løbefelt med Voodoo, træner vi gerne at løbe på balancen 20 gange i træk! Hele balancen! Det betyder, at jeg har gået på kompromis med mange andre ting i Voodoos opstart. Han startede med at løbe agility for knap et år siden, og det er først i sidste uge han er begyndt på sin slalom. Fordi vi fokuserede på felterne først.

Det har imidlertid også betydet, at Voodoos yndlings forhindring er netop balance og A. Han ELSKER at han bare må løbe alt hvad han kan over de to forhindringer og at han får belønning HVER gang – altså hver gang han har sit felt vel og mærke.

I videoen herunder viser jeg en hel felt-trænings-session. Jeg har kun klippet pauserne væk, ellers får i hele træningen råt for usødet. Og kun en eneste gang springer han feltet – det er altså i mine øjne præcis ligeså “sikkert” som et stopfelt. Voodoo ved hvad han skal – og han gør det, hurtigt og sikkert!

I sidste weekend påbegyndte Voodoo (endelig) sin slalom. Vi træner indgangen 2×2, og får at se hvordan det skrider frem. Han har forstået den første port og i løbet af de næste par dage sætter jeg 2 støtter mere på. Han forstod allerede idéen på første dag, og det fantastiske ved at arbejde med en Japansk Spids er netop, at de er ret hurtige til at forstå hvad man vil have dem til. Sådan var det også, dengang Kioko lærte slalom.