En af de ting vi som hundeejere nogle gange glemmer at træne (læs: en af de ting JEG glemmer at træne) er vores hundes selvkontrol. Altså hundens evne til at styre sine impulser til f.eks. at tage noget mad, løbe efter katten, gø af postbuddet eller hvad det nu kunne være! Det handler altså dels om selvkontrol, og dels om tålmodighed.

Hvis der er én ting Voodoo ikke er, så er det tålmodig! Han har haft STOR gavn af at træne sin selvkontrol, men han synes det er DØD-irriterende at træne. Når der er noget Voodoo gerne vil have, f.eks. en godbid, så vil han altså helst have den nu, nu og lige nu! Han vil faktisk gøre hvad som helst for at få den lige nu, og kan nå at vise mig 3 øvelser på 10 sekunder, hvis det er dét der skal til.

Eksempler på manglende selvkontrol kan være:

  • Hunden braser ud af døren når man åbner i stedet for at gå stille og roligt ud (Voodoo)
  • Hunden springer op ad alle mennesker der træder ind af døren (Kioko)
  • Hunden gør som en åndssvag hver gang der cykler et barn forbi haven (Voodoo)
  • Hunden tisser op af din nabos nye flotte bil eller noget andet meget pænt og uhensigtsmæssigt!
  • Hunden holder slet ikke styr på dig, ænser dig faktisk ikke en tanke, når I går tur
  • Hunden bider dig i hånden for at få fat i godbidden

Der kunne være mange flere eksempler, men fælles for det hele er, at det er eller kan være uønsket adfærd som følge af manglende selvkontrol. Fordi hunden gør en af ovenstående ting er det ikke nødvendigvis tegn på manglende selvkontrol, men ligesom med al anden adfærd handler det om at sætte hundens mønster sammen for at aflæse om det er et problem.

Jeg har fem forslag til, hvordan vi lærer vores hunde selvkontrol:

1. Sit, dæk og stå
Det lyder måske lidt for banalt, men at lære hunden at sidde, lægge sig og stå stille er en grundlæggende egenskab der kræver selvkontrol og giver selvkontrol. Hunden lærer ofte øvelserne fra hvalp, og vi skal huske at træne dem, gerne hver eneste dag, så de kan bruges til at styrke hundens selvkontrol.

Når hunden kan sine kommandoer kunne man, efter at have sat hunden af eller dækket den af, smide godbidder på gulvet omkring den og kræve, at den blev liggende. Hunden skal altså accepterer øvelsen selvom der dropper godbidder ned omkring den. Den skal ikke have at vide igen og igen, at den skal blive liggende, men selv forstå det. Forstår den det ikke, har du nok gjort det for svært!

Et andet eksempel er, at lade hunden ligge ned før man åbner døren. Så hunden lærer at døren først går op, når man ligger ned!

Det handler ikke om dominans eller at “mennesket skal først ud af døren”, men at hunden lærer at styre sig lidt. Ligesom vi lærer vores børn, at de ikke skal æde al slikket i Netto, selvom de har lyst til det!

 

2. “It’s Yer Choice”
En kendt hundetræner, Susan Garrett taler om øvelsen “It’s Yer Choice”, altså på dansk det er dit valg! Øvelsen handler om at hunden skal fravælge noget, og mennesket skal vælge noget!

Man viser hunden en håndfuld godbidder, lukker hånden omkring dem og lader hunden gøre hvad den gør. Nogle hunde vil “kun” stirre på hånden (Kioko), mens andre vil slikke på hånden, forsøge at give pote, måske end kradse på hånden eller bide i den (Voodoo). Når hunden i et split-sekund kigger væk åbnes hånden. Hvis hundens interesse falder tilbage på godbidden lukkes hånden hurtigt igen. Hunden får en belønning i sig selv ved bare at se godbidden, men lærer at den ikke får noget ud af det! Når hunden lærer at være rolig omkring øvelsen og være ligeglad med godbidden, så siger du “Ja” og giver en af godbidderne.

Øvelsen kan udvides til at ejeren ikke bare kræver at hunden ser væk fra godbidderne, men også tager øjenkontakt til ejeren (men det kan for nogle hunde godt være tiggeri, så pas på her!).

Denne video viser meget godt hvordan øvelsen kan se ud.

Dette indlæg bliver vidst efterhånden meget langt! I stedet for at forvirre alle endnu mere vil jeg poste et nyt indlæg i løbet af de næste par dage med de sidste 3 måder at træne selvkontrol på. Så følg med, og træn meget gerne på ovenstående i mellemtiden – jeg glæder mig allerede til at hører hvordan det går!