Forleden udgav jeg et indlæg om selvkontrol, hvor jeg lovede et opfølgende indlæg med endnu flere tips til at træne selvkontrol – du kan læse indlægget fra forleden, her. Vi starter derfor med tip nummer tre i dag:

3. Lad hunden gøre noget før den får hvad den vil have
Vil din hund, ligesom Voodoo, simpelthen SÅ gerne ud at gå tur så den springer rundt, larmer og gør og kan slet ikke være i sig selv – eller vil den gerne ud og gå men viser det lidt mindre begejstret? Lad hunden klare en simpel opgave før den får lov!

Heller ikke dette handler om at være dominans eller om at være en leder for din hund – slet ikke!

Det handler om at få en venlig og høflig hund, som er omgængelig i hverdagen. Voodoo har lært, at døren først går op, når man har slået røven i jorden, altså sat sig ned. Det betyder ikke at han sidder stille og roligt og venter, men det betyder at han styre sin begejstring en lille bitte smule, fordi han ved, at han kommer hurtigere ud, hvis han sidder ned. Han sidder godt nok og kører rundt på gulvet – men han forsøger at have selvkontrol – og forsøget er godt nok!

Andre hunde kommer måske og giver pote, eller slår med poten, for at få opmærksomhed. Dem kan man lærer, at de først får opmærksomhed, når de stopper med at “slå” og ligger sig ned.

 

4. Vide hvornår du skal give hunden et “Nej”!
Jeg bryder mig ikke om at blive verbalt hård overfor mine hunde. Og mine hunde har lært, at “Nej” er det hårdeste ord i verden. Det betyder kort sagt, STOP for det du har gang i, og jeg mener det.

Derfor er det også et ord jeg bruger sjældent overfor dem. De skal vide, at det ord for os betyder at jeg slet ikke kan tolerere deres adfærd. Det kan være at du har brugt nej anderledes før, så vil jeg råde dig til at bruge et andet ord overfor din hund.

Hvorfor så overhovedet sige nej?

Der kan være situationer, hvor hunden har en adfærd jeg absolut ikke kan tolerere. Herhjemme har jeg brugt nej overfor Voodoo, når ham og Kioko har fået hver sit kødben, og han har gaflet begge kødben til sig – det sker tit, og det siger jeg ikke nødvendigvis nej til i situationen. Det ‘game’ vil jeg have at de styrer selv. Men jeg siger bestemt nej, når jeg så vil tage det ene af de to ben fra Voodoo, og han knurrer af mig eller hapser efter mig – det gjorde han som unghund, og det vil jeg absolut ikke finde mig i! Sæt nu der en gang kommer et barn og tager noget fra ham – ikke tale om at han skal knurre af eller bide et barn!

Det handler om for mig, kun at bruge “Nej” når det virkelig er noget jeg mener.

 

5. Træne med to hunde på en gang
Når man ligesom jeg har to hunde at træne med, kan det være svært for den anden at accepterer, at det ikke lige er den jeg træner med nu. Det betyder at jeg lære hundene selvkontrol for at kunne træne med den anden hund. Jeg lærer dem altså, at det kan betale sig at ligge stille væk fra os der træner, selvom det ser godt ud, og selvom de hellere vil være med til at træne.

I starten handler det om at belønne den hund der skal ligge stille meget ofte og meget grundigt. Den træner jo i starten ligeså meget, omend ikke mere, end den der rent faktisk træner! Hvis hunden rejser sig, vil jeg ikke sige nej eller noget, men bare gå tilbage til den og bede den lægge sig ned igen.

I starten vil jeg træne det, hvor hunden enten kan ligge i et åbent bur eller tæppe, så den har et afgrænset område. Alternativt vil jeg slå en pæl i jorden, så hunden ikke kan stikke afsted.

Kiokos manglende selvkontrol - graver huller i haven

Kiokos manglende selvkontrol – graver huller i haven

Jeg håber at I kunne bruge disse tips til at få trænet noget selvkontrol med jeres hunde. Jeg tror på at større selvkontrol giver mere harmoniserede hunde og familier.

Har du selv nogle tips til at træne selvkontrol? Del dem gerne i en kommentar til dette indlæg!