Jeg udgav igår et lidt provokerende indlæg, som hedder “Jeg vil ikke tøve med at melde dig til politiet” – det kan læses eller genlæses her. Indlægget handlede om, at jeg faktisk ikke har nogen sympati for folk der blæser på reglerne og brænder deres nytårskrudt af inden det overhovedet er lovligt – altså fra d. 27. december til 1. januar.

Reaktionerne på diverse sociale medier har været voldsomme – præcis efter hensigten. Indlægget blev liket og delt adskillige gange, og skabte heftig debat. Præcis efter hensigten!

Formålet var nemlig at tage debatten. At lade folk diskuterer, og ikke mindst dele budskabet om, at det faktisk er ret generende at der allerede dagligt fyres fyrværkeri af i de rolige nabolag.

Flere henledte opmærksomheden på, at man “bare skulle træne med sin hund” eller skulle “gå til skudtræning, for så skulle den nok lærer det”, og det er netop sådanne påstande jeg gerne ville kommenterer. Jeg HAR trænet med min hund. Nogle af de dygtigste hundefolk jeg kender, har nytårsangste hunde. Det kan ikke “bare” trænes væk. Jovist kan man hjælpe, forebygge og stabiliserer sin hund med træning, men en hund der er angst, er ikke til at træne.

Og så kommentarer om at man skal gå til skudtræning…

Skudtræning kan være fint, men lydene er anderledes, og lyder anderledes i en hunds ører. For nogle kan det måske hjælpe, som en del af den øvrige lydtræning – for andre kan det have den modsatte effekt, da det netop kan forstærke hundens frygt. Jeg ville være varsom med skudtræningen, og hvert fald ikke kaste min hund ud i noget, den ikke kan klare mentalt.

Når det så er sagt, så har jeg lidt gode råd til, hvordan jeg forebygger lydangst:

  • Empowerment træning, hvor hunden lærer at stole på sin egen krop, og tage kontrollen
  • Lydtræning med såvel lyd cd’er, skramlen med papkasser eller dåser eller støvsugeren
  • Rolig musik henunder aftenen
  • Thundershirt (læs mere i et at mine indlæg her).
  • Kalm, Adaptil, Zyklene eller andre ikke-receptpligtige præparater
  • Dyrlæge ordineret præparat (beroligende)

Hvad gør du, for at forebygge lydangst?

IMG_0278.CR2