I mit indlæg igår om ‘Empowerment’-træning, viste jeg hvordan jeg træner Voodoo og Kioko i at forholde sig roligt til trods for høje og uventede lyde. Du kan læse eller genlæse indlægget her. Voodoo lærer og træner dagligt sin evne til at være selvsikker og robust i forhold til de lyde han oplever. Det er med til, forhåbentligt, at få ham bedre igennem den svære nytårstid som nærmer sig med hastige skridt!

En anden måde at lave lydtræning på, og dermed forebygge nytårs-angst på, er via lydfiler med nytårsfyrværkeri. Det virker godt for nogle hunde, og knap så godt for andre.Vigtigst af alt er, at det er et forsøg værd, for at hjælpe sin hund!

Kioko blev trænet med nytårsfyrværkeri cd’er fra han var hos sin opdrætter som hvalp, og i nogle af de første måneder af sit liv. Han har aldrig været bange for fyrværkeri, og om det skyldes den tidlige indsats med lydtræningen ved jeg ikke – men det kan tænkes!

Ligesom i indlægget om ‘Empowerment’ handler lydtræning også om, at give hunden nogle gode oplevelser med fyrværkerilyde. Man skal træne lydtræning i rolige og velkendte omgivelser, og gerne når hunden i forvejen er træt af anden træning eller mentaltræning!

Samtidig med at hunden lytter til lydfilen, må den meget gerne ligge med lidt lækkert at tygge på. At tygge virker nemlig særdeles afstressende for vores hunde!

Start altid med at sætte lyden på filen lavt, og træn kun kortvarigt. Øg derefter roligt både lydstyrke og varighed. Gå aldrig hurtigere frem end hunden er klar til, og træn kun så længe at hunden er tryg. Positiv forstærkning og masser af gode oplevelser er nøglen til succes, hvorimod al for hurtig fremskreden kan forværre situationen. Det handler derfor om at være varsom, og hellere gå lidt for langsomt frem, end for hurtigt!

Lydtrænings-musik kan du købe i dyre domme, men du kan også bare søge på Youtube. Jeg har fundet lidt materiale her, her og her.