Fra tid til anden bliver jeg spurgt ind til Japansk Spids. Jeg vil ikke sige, at jeg er ekspert i racen, men jeg har da en del viden at dele ud af. Især når det kommer til træning med en Japansk Spids. Japanske Spidser er, ligesom alle andre racer, selvfølgelig meget forskellige når det kommer til individerne. Hvor Kioko altid har været høflig og nem, har Voodoo altid været fræk og kæk. De har hver deres personlighed, men alligevel rigtig mange fælles træk.

Jeg tror imidlertid ikke jeg kunne få to hunde af samme race, der er forskellige som de to.

En Japansk Spids er, først og fremmest, en fremragende familiehund. Den er sød, kærlig og omsorgsfuld, og den elsker at være en del af familien – både når familien er aktiv og ikke er det. Det er verdens bedste familiehund fordi den tilpasser sig familiens rytmer. Den elsker at gå lange ture når der er tid til det, men nyder også at slappe af i hjemmet når det kun er det der er tid til. Den elsker faste rutiner, men indfinder sig fint i en travl hverdag, hvor der sker mange ting. Bare den får lov at have nogle rutiner.

Herhjemme betyder daglige rutiner, at vi går tur hver eneste morgen. Hverdag eller weekend. Vi går altid en morgentur. Når jeg kommer hjem snakker jeg med mine hunde. Vi kan gå i haven, sidde sammen i stuen eller løbe rundt og lege – men jeg taler altid med mine hunden når jeg kommer hjem. Jeg kysser altid mine hunde godnat. Når vi skal til at i seng, får de et kys på snuden og lægger sig til at sove. Det er netop de rutiner der er vigtige for mine hunde. Vigtige for at de har det godt, og fungerer. Alt det andet, finder de sig i at være en del af, når bare de her ting er på plads.

En Japansk Spids elsker at træne og lege. Den vil være aktiv med en ejer, der er spændende og iderig, men keder sig hvis ejeren kun har det samme og samme at tilbyde. Hvis man går til træning med en Japansk Spids vil man opleve at den hurtigt lærer tingene – men også hurtigt mister interessen. Den gider simpelthen ikke at lave den samme øvelser igen og igen! Tilgængæld har du en fantastisk træningsmakker, hvis du hele tiden finder på noget nyt! Det behøver ikke være de store påfund, men bare små variationer, så du ikke bliver kedelig.

Okay – er den Japanske Spids så bare “helt perfekt”?

Svaret er simpelt – ingen er perfekte – heller ikke en hunderace.

Hvad er så udfordringerne?

En Japansk Spids vil gø. Den gør når der er anledning til at gø, og det gør den fordi den er fremavlet til at være en alarmhund. Den skulle altså give alarm, når der var noget som ikke var, som det burde være. Det betyder, at vi som familie må acceptere, til en hvis grad, at vores Japanske Spidser gør hvis der kommer nogle. Gør hvis nogle løber rundt og råber og skriger udenfor vores have. Gør hvis en fugl overrasker dem i haven. Gør hvis naboens hund gør…. Jeg kunne blive ved….

De skal ikke gø af ingenting, det er ikke meningen, og det skal vi stoppe dem i. Men vi bliver nødt til at acceptere, at de gør lejlighedsvist.

En anden udfordring ved en Japansk Spids er, at det er en spidshund, og spidshunde er berømte eller berygtede for, at være lidt stædige. Det gælder også Japanske Spidser. Mine hunde ved godt hvad dæk betyder, og at det skal man gøre, når det bliver sagt. Alligevel kan det nogle gange være fuldkommen umuligt at få Kioko til at lægge sig ned. Han sætter sig demonstrativt på numsen, og glor på mig med sådan nogle: “Det-kan-godt-være-at-du-tror-du-får-ret-men-det-gør-du-ikke”-øjne. Også får jeg altså virkelig sjældent ret!

Okay – det var lidt om en Japansk Spids…

Jeg kan skrive bøger om de kære hunde – men jeg vil efterlade jer med dette i denne omgang.

En Japansk Spids er, først og fremmest, en fremragende familiehund, og en familiehund der kan tilpasse sig de fleste hjem!

Du kan læse mere om Japanske Spidser i disse indlæg:

10 ting: Værd at vide om Japansk Spids

Hvordan “bør” en Japansk Spids se ud? Del 1

Hvordan “bør” en Japansk Spids se ud? Del 2

Alt du skal vide om: Japansk Spids

Mit hjerte banker for:Japansk Spids