Med risiko for, at der bliver mange sure miner over, om jeg skulle være racesnob eller ikke syntes at blandingshunde er “gode nok”, har jeg alligevel valgt at skrive dette indlæg om at vælge en hund med stambog. Jeg vil derfor starte med at understrege, at ALLE hunde kan være skønne og dejlige, uanset om man har en stamtavle eller ej.

Udstilling

Mange fravælger stambog fordi de ikke skal på udstillinger med deres hund og/eller fordi deres hund ikke skal bruges i avl. Men en stambog er (i mine øjne) ikke kun et stykke papir. En stamtavle er dokumentation for, at avlere i mange generationer har arbejdet for at lave racetypiske hunde, der bibeholder deres oprindelige funktioner. F.eks. at en Kleiner Münsterländer er fremragende jagthund, at en Border Collie er en perfekt agilityhund, og at en Bichon Frise er en skøn selskabshund.

Ville det ikke være ærgerligt hvis alle disse hundracer bare flød sammen så der kun fandtes hunde, hvor vi ikke kendte deres fantastiske karakteristika? Bestemt!!!

Mange vælger stambogen fra, fordi stambogsførte hvalpe ofte kan være dyrere end de ikke-stambogsførte. Men stambogen koster ikke avlerne meget, så det er ikke dét man betaler for. Køberen betaler derimod for det store arbejde der ligger bag dét at lave et godt kuld hvalpe. Mange opdrættere bruger en mindre formue på undersøgelser af hundene, udstillinger, dyrt hundefoder og meget meget mere – og det er dét man betaler ekstra for.

Jeg selv synes at det er fantastisk at have fået en racetypisk Japansk Spids. Jeg føler at det jeg læste om racen på nettet inden jeg købte en Japansk Spids selv, stemmer (i grove træk) overens med hvilken hund jeg har fået – det var bestemt ikke sikkert at jeg havde fået disse karakteristika, hvis jeg havde købt en ikke-stambogsført Japansk Spids. Udover dette, ser jeg også stambog som en garanti for, at der ikke er indavl i de sidste mange generationer – denne garanti har jeg heller ikke hvis jeg køber en ikke-stambogsført Japansk Spids, da det er en forholdsvis lille race.

Jeg vil til hver en tid anbefale andre at købe en stambogsført hund – om ikke andet for at støtte op om, at racerne skal beholde deres særpræg.

Hvad er din mening? Stambog eller ej?

14041757820_40a2844cb0_b