I søndags begav jeg mig ud på åbent hav. Jeg havde tilmeldt mig et kursus i færdighedsøvelser. Jeg havde ingen anelse om, hvad det gik ud på, men håbede bare på at få lidt inspiration til nye øvelser at lave med mine hunde og med mine hold.

Det skulle vise sig, at være en helt ny verden, der åbnede sige.

Færdighedsprøverne er, i sin grundtanke, forberedelse til HTM (Heelwork to Music), bedre kendt som ‘dog dancing’. Og det havde jeg faktisk aldrig forestillet mig, at vi skulle begive os ud i. Altså dog dancing!

Nå, men færdighedsprøverne er jo ikke dog dancing, men forberedelse hertil. Jeg tænkte godt nok flere gange, at jeg skulle altså ikke ud og se skør ud til musik og dans med mine hunde – never ever in my life! Men som kurset skred frem gik det mere og mere op for mig, at det her var meget mere end dans og musik. Det handlede jo om tricks!

Og hvis der er noget jeg elsker, og som jeg ved mine kursister elsker, så er det tricks. Tricks er med til at skabe et fantastisk sammehold mellem hund og ejer, og mine hunde elsker hvertfald at lære nye tricks. Så måske var de her færdighedsprøver ikke så dårlig en idé endda?

Færdighedsprøverne er ikke konkurrencer. Det er kun prøver. Det vil altså sige, at man består eller ikke-består, når man er oppe til prøve. Det fede er, at man skal op i et “program” af øvelser, men ud af de øvelser må man faktisk vælge en øvelse fra! Så hvis min hund ALDRIG lærer at give pote, så kan jeg simpelthen bare vælge øvelsen fra? Det er da smart!!!

Hvilke øvelser kan man så træne på?

Det, efter min mening, fede ved de her færdighedsprøver er, at man indlærer en øvelse, hvorefter man træner videre på den. Man lærer f.eks. i færdighedsprøve 1, at ‘give pote’. I færdighedsprøve 2, at hunden løfter poten uden at røre handleren. I færdighedsprøve 3, at hunden skiftevis løfter højre og venstre pote uden at røre handleren. Og i færdighedsprøve 4 (titelprøven), at hunden ligger dæk, og krydser poterne.

Man indlærer altså ikke bare ‘giv pote’, men kan ligesom arbejde videre med den enkelte øvelse. Det synes jeg er vildt fedt!

Udover ‘giv pote’, er der elementer som zig-zag mellem ben, cirkler rundt om handler og rundt om sig selv (altså hunden!), spring og positionsarbejde. Der er lidt for enhver hund, men det fede er stadig, at du faktisk i alle 4 prøver, kan vælge én øvelse fra!!!

Min lille Voodoo har været på sit sidste hvalpehold – så jeg skal lave noget andet med ham, indtil han kan starte på agility til foråret. Så hvorfor ikke træne op til færdighedsprøverne? Igår lærte han faktisk i løbet af sammenlagt en halv time, at give pote – så vi har næsten én øvelse i hus!

Så hvad siger i? Det der ‘dog dancing’ eller ‘heelwork to music’. Det er da måske ikke så dumt endda?

14041763350_88366d8bd4_b

I hvert program har man faktisk en ‘valgfri øvelse’. Dette er en øvelse, hvor du må lave hvad som helst, bare det ikke er en af de andre øvelser i programmet. Det kunne f.eks. være at ‘sidde bamse’, som Kioko gør her. Hvis jeg kan lærer ham, at gøre dette, uden mit håndtegn – så er der faktisk 5 point hjemme for denne øvelse!