Det er slet ingen hemmelighed, at Voodoo har haft en lang periode – okay måske kun 3 måneder, men det er altså lang tid – hvor han har været vildt bange for alt og alle. Han havde kun tryghed ved Daniel og jeg, og Kioko, og ja, så faktisk også alle andre hunde. Men mennesker – de var virkeligt farlige. Men heldigvis er tingene begyndt at vende for Voodoo, og han får mere og mere mod på verden. Derfor må det være på rette med lidt gode råd til jer, med forsigtige unghunde. Jeg har selv syntes at det var virkelig hårdt, at se på at ens lille unghund har været så ked af andre mennesker. Derfor er det en kæmpe succes, at tingene er begyndt at gå den anden vej.

Så her kommer lidt gode råd til den forsigtige hunds ejer:

1. Vær tålmodig
Mens hvalpen er hvalp gjaldt det om at byde den en hel masse – få givet hundens hukommelse en masse gode oplevelser at lagre. Nu hvor hvalp bliver til unghund er spillereglerne lidt anderledes. Tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed. Hvis man glemmer at være tålmodig, og bare kaster den nervøse hund ud i ting den ikke er klar til, kan det ende i en sand katastrofe. Vær i stedet tålmodig, men vedholdende. Kast ikke hunden ud i noget den ikke kan klare, men giv den små successer. Og væbn dig med tålmodighed, for trust me, det kræver virkelig tålmodighed.

Husk på at din hund mærker, hvis du stresser op over en situation – det smitter af på hunden. Derfor har jeg faktisk haft stor gavn af min forlovedes hjælp, da han er meget mere rolig om hundene end jeg er – jeg er nok lidt en hønemor, og det hjælper overhovedet ikke sådan en nervøs unghund.

2. Gå til træning
At gå til hundetræning hjælper selvfølgelig med at få kontrol over hunden. Men for den usikre hund er der en helt anden gevinst. Hunden får selvtillid af, at opleve hvor stor succes den egentlig kan have. For Voodoo har vi gået på et kropskontrol kursus hos Nitas hundemassage (som jeg vil rose til skyerne i et andet indlæg!), og det har virkelig givet min unge mand en god portion selvtillid. Han har fundet ud af, at man faktisk godt kan styre hele sin krop, og det har givet ham meget. Selvom kroppen stadig er ung og ranglet, så giver alle de små successer vi har til kropskontrol træningen ham så meget selvtillid, at det smitter af på hele hans hverdag.

3. Masser af gåture
Jeg har sagt det før og siger det igen. Gåture og andre aktiviteter styrker båndet mellem hund og ejer. På gåturene oplever hundene verden, og når de oplever verden er de bedre rustet til at håndtere, når noget ikke er som de forventer. Gå kun ture i områder hvor unghunden føler sig tryg, men gør det gradvist mere og mere udfordrene. Start ikke med at gå inde i Københavns centrum, da det helt sikkert vil være for meget for den nervøse hund, men arbejd dig langsomt hen imod noget der er lidt mildere for hunden.

Og husk endelig, at du ikke må ynke over din hund – når den synes noget er farligt – det gør kun situationen værre.

4. Bed dine medmennesker om hjælp
Hvis hunden er bange for andre mennesker, er du nødt til at bede om deres hjælp. Lad hunden søge kontakt selv, og giv dine medmennesker en masse godbidder, så kontakten altid er positiv. Lær dine medmennesker lidt om hundesprog og om, at vende sit ansigt væk fra den forsigtige hund, når den forsøger at tage kontakt. Bed dem om at tale roligt til hunden og undgå pludselige bevægelser.

Og husk punkt nummer 1, vær tålmodig!!!

IMG_0167