For ikke så længe siden læste jeg, at Den Danske Dyrlægeforening var ude i medierne og ytre bekymring om hvordan målrettet avl af visse typer hunde simpelthen er gået for langt. Racer som Schæfere, Fransk Bulldog, Mops og Engelsk Bulldog er eksempler på racer, der har sundhedsmæssige problemer som følge af avlsmål, der er helt urimelige! Hvad angår Schæferen, tror jeg den må have sit helt eget indlæg, da dette indlæg især handler om flade snuder.

Hvorfor er flade snuder problematiske?

Fladsnudede hunderacer har i højere og højere grad, i takt med at de er blevet populære og dermed avles ‘en masse’, risiko for Brachycephalt syndrom. Brachycephalt syndrom er en betegnelse for de problemer der opstår, som konsekvens af et forkortet kranie. Et forkortet kranie og dermed korte knogler er selvsagt utroligt problematiske. Det korte kranie medfører, i værste fald, forsnævrede næsebor, sammenklappede luftrør eller for lang blød gane. Det betyder kort sagt, at hunden har eller får svært ved at trække vejret, fordi luftvejene er indsnævrede.

Som jeg hørte en dyrlæge fortælle i et medie: “Prøv at klemme dine næsebor lidt sammen, og løb en tur på 5 kilometer. Så vil du hurtigt kunne se, hvad det er de her dyr oplever.”

Den Danske Dyrlægeforening har et eksempel, som jeg har fået lov at vise jer, nedenfor på, hvordan åbne og lukkede næsebor ser ud, og man kan tydeligt se, hvor svært det må være at trække vejret med lukkede næsebor:

Eksempel på lukkede næsebor. Kilde: www.ddd.dk - Den Danske Dyrlægeforening

Eksempel på lukkede næsebor. Kilde: www.ddd.dk – Den Danske Dyrlægeforening

Eksempel på åbne næsebor. Kilde: www.ddd.dk - Den Danske Dyrlægeforening

Eksempel på åbne næsebor. Kilde: www.ddd.dk – Den Danske Dyrlægeforening

Udover, at jeg ikke synes man skal støtte den dårlige avl, er det jo nødvendigt at give gode råd til dem der desværre har fået fat i sådan en hund – og med desværre mener jeg selvfølgelig at det stadig kan være verdens bedste hund, men dog at den kan have stor risiko for at blive frygteligt syg!

Hunde med mere lukkede næsebor kan opereres. Hvis hunden er meget generet af det er det klart min anbefaling, da ingen hunde har fortjent ikke at kunne trække vejret. Derudover kan man jo forebygge generne ved: 1) ikke at udsætte hunden for stor motion, 2) ikke at lade hunden blive unødigt besværet gennem overvægt, 3) give hunden mulighed for at køle ned når det er sommer.

Udover Fransk Bulldog, Engelsk Bulldog og Mops, ses der også problemer hos Shih Tzu, Lhasa Apso, Pekingesere og Boston Terrierer.

Dette indlæg skal ikke ses som kritik af hvalpekøbere, men kritik af avlen generelt og indlægget følges op med et indlæg i morgen, som jeg har valgt at kalde “Hvad skal vi egentlig med DKK?”

Kilde til lånte billeder: https://www.ddd.dk/dyreejere/infodyrlaege/Brachycephal/Sider/default.aspx