I disse dage er temaet her på bloggen nytårstræning. Voodoo er desværre rigtig bange for fyrværkeri, og det betyder at vi lige nu sætter skarpt på ‘Empowerment’-træning og anden nytårsforberedelse. I et tidligere indlæg har jeg allerede givet inspiration til, hvordan jeg træner ‘Empowerment’. Det kan du læse eller genlæse her.

‘Dog Empowerment’ handler om, at gøre hunden mere selvsikker. Det kan trænes på mange måder! I dette indlæg vil jeg vise, hvordan Kioko øver sig i, selv at lave larm.

I videoen herunder skal Kioko selv vælte tomme sodavandsflasker, som laver temmelig meget larm på sådan et trægulv som vores! Det kunne også være på klinker, hvis man har det hjemme! Hunden skal selv vælte dåserne/flaskerne, velvidende at det vil larme. Hunden får belønning for, at lave larmen, og især for ikke at løbe væk, og for at forholde sig roligt til larmen.

Jeg starter med at træne med flasker, som larmer meget mindre end dåser, og øger over uger sværhedsgraden. Voodoo er slet ikke nået til den her øvelse endnu, da han stadig træner ‘basics’ i at holde sig i ro når jeg laver larmen. Når han er rigtig god, vil jeg begynde på denne øvelse, og senere stille sodavands-dåser ovenpå hinanden, så de larmer ekstra meget når han vælter dem!

En anden sjov leg, som også indebefatter dåser der skal væltes er, at ‘spille bowling med hunden’. Man stiller dåserne ligesom kegler i bowling, og lader hunden løbe frem og vælte keglerne. Det skal selvfølgelig altid trænes med hensyn til hunden, men kan måske være en god og sjov måde, at involvere familiens børn i træningen af hunden. Her belønnes hunden naturligvis også, for at lave larmen, og for at forholde sig passivt til det!

Ved at lade hunden lave larmen selv, er man sikker på, at hunden kun gør det hvis den tør. Hunden kan godt se konsekvensen af at vælte en dåse, og vil derved kun gøre det, hvis den ved det kan betale sig. Det er således ejerens ansvar at sørge for, at det rent faktisk kan betale sig!