Der er mindre end to måneder til, at nogle af vores hunde skal plages igen. Hvad mener jeg med det? Der er kun to måneder til nytår!

Nytår har, i de første 4 måneder af mit liv som hundeejer, aldrig været noget problem. Kioko er bedøvende ligeglad med fyrværkeri, og har bare nydt aftenen med os, som en aften med lidt ekstra godbidder og tyggeben, og sovs på aftensmaden. Det har været nemt, hyggeligt og afslappende.

Det ændrede sig dog med Voodoo.

Voodoo er på mange måder en mere sensitiv hund end Kioko, og det gælder også nytårsfyrværkeri, som han bestemt ikke kan lide! I de næste uger vil jeg sætte lidt fokus på, hvordan vi forbereder os til nytår herhjemme, og starte med at sige, at nytårstræningen ikke kan startes for tidligt.  Er du ikke allerede igang vil jeg anbefale dig, at begynde med det samme!

Og hvordan træner man så nytårstræning?

Det handler om at kende sin hund, og forsøge at forstå hvad der gør hunden bange. Voodoo er uden tvivl mest bange for lydene. Derfor træner vi dagligt ‘Empowerment’-træning. Træning hvor Voodoo bliver mere selvsikker. En af måderne vi træner ‘Empowerment’ på, er ved at vænne Voodoo til larm og høje lyde. Lydene må gerne være lidt skingre og derfor bruger vi både tomme dåser og gamle gryder, som kan give nogle rigtigt ubehagelige lyde.

Voodoo får træning i selv at larme, og at holde sig i ro, når jeg laver larm. Hans (og Kiokos) opgave i øvelsen i videoen herunder er, at forholde sig i ro, til trods for at jeg larmer og laver lyde, som han bestemt ikke kan lide! Han har ikke fået besked på at holde en bestemt position (sit, dæk eller lignende), men bare på at blive i nærheden, og forholde sig i ro. Kioko har fået besked på at ligge sig ned, da han ikke har samme forhold til larmen, og for at videoen kunne vise lidt om hvordan jeg træner med især Voodoo. Voodoo og Kioko får godbidder og belønning for at forholde sig så passivt til larmen som muligt. Mængden af larm øges i takt med at hunden bliver mere tryg ved det. Vi træner altid i korte sekvenser, og kun i et tempo hunden finder bekvemt. Kioko kunne træne med meget mere larm, mens det her niveau er mere end rigeligt for Voodoo.

Fra første gang jeg lavede øvelsen og til nu, er Voodoo uden tvivl blevet mere selvsikker når der kommer høje lyde. Han har lært, at det betaler sig langt mere at forholde sig i ro, fordi man får godbidder. Han er stadig ikke vild med larm, og bliver det nok aldrig, men han er ikke panisk på vej ud af vores hjem, på grund af det længere (som han var i starten)!

Kioko og Voodoo træner 'Dog Empowerment' hjemme i stuen.