Forleden gik hundene og jeg en tur ved Stige Ø – et fantastisk naturområde i det nordlige Odense. Stige Ø er faktisk en tidligere losseplads, hvor kommunen tidligere deponerede affald! Intet desto mindre er det senere forvandlet til et fantastisk naturområde, hvor hundene og jeg ynder at tage flexlinerne på – beklager min uperfekthed – og gå ture op og ned ad de høje bakker! Hundene elsker det – og jeg elsker det!

Den anden dag fik vi os dog en overraskelse da vi var tæt på at få lidt for mange gæster med hjem i bilen.

Flåterne er nemlig vågnet, og de var da hvert fald vågnet op på Stige Ø. Intet mindre end 4 flåter fandt jeg udenpå Voodoos pels da vi kom tilbage til bilen. Det heldige med mine pelsede hunde er, at flåterne faktisk har ret svært ved at nå ind til huden, og at jeg tit når at fange dem før de kommer derind! Den tykke pels betyder dog også, at når de først har gravet sig derind, er det relativt svære at mærke, medmindre man VIRKELIG mærker efter!

Derfor…

Jeg flåtbehandler ikke hele vinteren. Simpelthen fordi flåtmidler er fyldt med midler som hundene ikke behøver at få mange af, og når flåterne sover, så synes jeg ikke mine hunde behøver kemikalier!

Det betyder at jeg fandt en Bravecto frem fra skabet – og ja, mine hunde får altså også stadig Bravecto!

Bravecto er tyggetabletten som beskytter hunde og katte mod flåter, lus og lopper. Den virker ret effektivt, og jeg har rigtig gode erfaringer med tabletten. Intet desto mindre, er tabletten blevet meget udskældt i diverse medier på grund af bekymringer om bivirkninger.

I januar 2017 besluttede EMA’s veterinærmedicinske kommitee CVMP sig for at undersøge sagen. Var bivirkningerne ved Bravecto virkelig så alvorlige som medierne skrev?

Klagerne over Bravecto gik på, at Bravecto, udover de bivirkninger der allerede var listet på indlægssedlen såsom diarré, opkast, appetitløshed, savlen og træthed, også kunne forårsage langt alvorligere bivirkninger. Bivirkninger der både talte kramper, epileptiske anfald, adfærdsændringer, lammelser, mislykkedes parringer, organsvigt og i værste fald dødsfald!

CVMP undersøgte sagen til bunds og fandt at Bravecto skulle modificere deres indlægsseddel til også at skrive, at hunde som i forvejen har epilepsi øgede deres risiko for kramper ved brug af Bravecto. Altså kun hunde der allerede lider af epilepsi! Og kun denne ene tilføjelse blev lavet til listen af bivirkninger. Der var altså ikke andre bivirkninger der direkte kunne henledes til Bravecto, som CVMP kunne påbevise

Derfor, bruger jeg stadig trygt Bravecto (eller NexGard), og synes at det virker super fint til flåtforebyggelse af mine hunde. Mine hunde har, når de er dækket med Bravecto, 7-9-13 ikke haft en flåt med hjem, der har sat sig fast. Jeg har fundet mange udenpå pelsen, men ingen på huden.