Har du tænkt over gode grunde til at hunde nyser?

At hunde nyser er temmelig normalt. Nogle hunde nyser mere end andre. I dette indlæg vil jeg stille skarpt på gode grund til at hunde nyser, og komme med forklaringer, som du måske ikke lige havde tænkt over!

Hunde nyser. Nogle gange nyser de på tidspunkter, hvor du synes det, ud fra et menneskeligt perspektiv, er lidt mærkeligt. Hvis du har en hund der nyser meget, tænker du måske at den er forkølet, men der kan være mange andre grunde til at hunde nyser!

Nys grundet sygdom

Nys kan selvfølgelig skyldes sygdom! Det kan skyldes en helt almindelig, og temmelig harmløs forkølelse. En forkølelse bør ikke give anledning til de store bekymringer så længe hunden spiser og drikker normalt, og i det hele taget er ret upåvirket.

Får hunden det dårligere, stiger temperaturen eller bliver hunden ikke rask i løbet af nogle dage, bør man kontakte sin dyrlæge.

Lege nys!

Tro det eller lad vær’! Nogle hunde nyser når de leger! Lege-nys er harmløse og almindelige!

Nys under leg er en lille del af hundens kropssprog, og er ofte et tegn på at legen er god. At nyse er lidt overskudsagtigt, men vær opmærksom på, at nys også kan være en overspringshandling, hvis hunden er utryg!

Især mange små hunde nyser når de leger, min egen Kioko inklusive!

Nyseri kan skyldes tandproblemer

Det lyder måske som en dårlig joke, men nyseri kan være tegn på en inficeret tand! Hundens yderste tænder og næsen er tæt forbundet med hinanden, og nyseri kan derfor være signal på gener i tænderne.

Så hvis din hund har tandpine kan et symptom måske være mere udpræget nyseri end normalt!

Tumorer…

Det her indlæg med grunde til at hunde nyser var egentlig slet ikke ment som et skræmme-indlæg. For nys er meget almindeligt, virkelig!

I sjældne tilfælde kan nys være et symptom på tumorer. Passiv rygning kan være en årsag til tumorer, og derfor bør vores hunde ikke udsættes for passiv rygning – ligesom ingen andre levende væsner ikke bør!!!

Røgen kan lave en svulst i næsepassagen, hvilket er mere hyppigt hos hunde med længere snudepartier.

De Bracycephale hunderacer

Mops, Engelsk Buldog og Fransk Buldog. De Bracycephale hunderacer med ultra korte næser er særlige nysere.

Næsepartiet er sammenkrympet hos disse hunde, hvorfor de ofte nyser markant mere end andre hunde.

Hundeejere til denne type hunde skal særligt være opmærksomme på omvendt nysning, hvis det skyldes vejrtrækningsproblemer. Omvendt nys er normalt ikke alarmerende farligt, men kan være ubehageligt at opleve! Det kan tage få sekunder eller op til flere minutter før det omvendte nys stopper igen. Hvis man vil hjælpe hunden til at stoppe hurtigt, skal man forsøge at få den til at slappe af og stå, sidde eller ligge stille.

Nysen kan skyldes allergi

Ligesom mennesker kan hunde have allergi. Det kan altså være en af flere grunde til at hunde nyser! Allergi vil dog ofte ses sammen med andre symptomer såsom kløe, bakterieinfektioner, hårløshed eller stor fokus på slikke sig under poterne.

Hunde kan være allergiske overfor mange ting, ligesom mennesker, og dette skal diagnosticeres af en dyrlæge!