Der findes over 400 anerkendte hunderacer (under FCI), og når man først har taget beslutningen om, at man skal være hundeejer, kan det være svært at finde den race der passer perfekt til dig (og som du passer perfekt til). Dette indlæg handler om overvejelser man kan gøre sig, før man vælger hunderace.

Hundehvalpe er skønne, men husk at de små også bliver store en dag!

ENERGINIVEAU // MOTIONSBEHOV
En af de vigtigste ting, efter min mening, er at overveje hvilket energiniveau hunden skal / må have. Energiniveauet skal passe til det niveau du kan tilbyde hunden, hvilket f.eks. betyder at du ikke skal vælge en Border Collie, hvis du vil have en sofahund, der går 3 korte ture hver dag, og at du heller ikke skal vælge en Japansk Spids hvis du vil have en ivrig jagthund. En tommelfingerregel er, at store hunde skal have mere motion end små, men der er naturligvis afvigelser – f.eks. er en Shetland Sheepdog en aktiv hund, men også en Puddel har brug for meget motion. Alt i mens en Chihuahua, en Basset Hound og en Shih Tzu ikke er vældig motionskrævende.

STØRRELSE
Bor du i en lejlighed på 25 kvm på 5. sal uden elevator er det måske ikke lige sagen med en Berner Sennen (husk at hvalpe ikke må gå på trapper, heller ikke en stor Berner hvalp).

PELS OG PLEJE
Nogle hunde kræver meget pelspleje, mens andre er nærmest ikke kræver noget som helst. Har du tid og lyst til at have en stor prægtig pels, der også kræver meget pelspleje, eller vil du måske hellere bruge tiden på at give din hund motion og aktivering?

FØRSTEGANGSHUNDEEJER?
Hvis du er førstegangshundeejer vil jeg anbefale, at du ikke vælger en hund, der er forholdsvis svær at opdrage, eller som kræver virkelig meget motion. En Alaskan Malmute eller en Schæfer er nok ikke det bedste valg, hvis du aldrig har haft hund før.

Valget af den perfekte hund er virkelig svært, men gør det forarbejde du kan, for det er en ven for de næste 10-12, ja måske 15-18 år! Mit råd er, at besøge opdrættere før du vælger og eventuelt besøge en hundeudstilling, hvor du kan opleve hundene i omgivelser med stress!