Jeg har ikke været så aktiv på bloggen den seneste tid – undskyld! – jeg har simpelthen så travlt med specialet. Og desværre kommer blogging kun i anden række, altså, efter hundene!

Denne uge har jeg dog besluttet at skrive lidt indlæg om stress blandt hunde. Stress lyder, måske, som noget der er forbeholdt mennesker og vores mange bekymringer, men stress er faktisk yderst udbredt blandt hunde.

Ligesom for mennesker, findes der både positiv og negativ stress. Når hunden oplever noget, som den føler ubehageligt eller anstrengt får den positiv stress. Den liver kortvarigt op, men falder hurtigt ned igen. Det kan være i en situation på gåturen, hvor man møder en anden hund, hunden stresser op ved at blive vagtsom, men falder til ro, når mødet forløber roligt.

Negativ stress opstår i samme situation, hvis ikke den forløber “roligt” og hunden får en negativ oplevelse. Hunden kan ikke falde til ro igen.

Det siger sig selv, at negativ stress er både ubehageligt og skadeligt for vores hunde. Men hvad skal man som ejer være opmærksom på?

Tænk over, hvad der stresser din hund. Bliver din hund overgearet af at lege med en bold? Bliver den stresset når der kommer gæster på besøg? Hidser den sig op når den møder en fremmed hund?

Udover at forskellige situationer kan medføre stress, kan stress også skyldes sygdomme som gigt og tandproblemer. Problemer og skænderier og i familien kan også stresse hunden, da den føler sig som et familiemedlem, og godt kan fornemme at mennesker skændes.

Stressede hunde behøver ikke nødvendigvis at bliver hyperaktive, men kan også blive genstandsfikserede, gøende, trækkende, passive, fjerne eller forvirrede. Det vigtige er, som med al anden hundesprog, at kende sin hund.

I morgen udgiver jeg et indlæg om hvordan bold-lege påvirker hundene, og om at jeg ikke synes man skal stoppe med at lege med sin hunde, men hvordan man bør lege med den.

img_2258