Jeg ser relativt ofte hunde, der er overstimulerede med leg, og dermed udvikler kronisk stress. Ejerne opdager det typisk ikke, da man bare tænker “den kan jo bare godt lide at kaste med bold!”.

Og ja, den kan sikkert godt lide at kaste med bold, men boldlegen kan føre til stress der i værste fald skader hundens sundhed.

De fleste hunde elsker at lege med hinanden. Men legene er ofte relativt kortvarige og stopper roligt af sig selv.

En hund der løber efter en bold, eller en pind, eller en bamse, udnytter sit jagtinstinkt. Hundens fysiske situation er altså næsten den samme som hunden ville opleve, hvis den jagede et bytte.

Hunde trænes mentalt rigtig hurtigt, lege bør således ikke være længere varende.

Hvis hunden ikke får ro til at falde til ro mellem legene, kan den ikke falde ned i stress niveau. Det svare lidt til, at et barn ikke får sin nattesøvn.

Hunde har brug for ekstremt meget hvile og søvn sammenlignet med mennesker. Når mere fysisk aktiv den er, desto mere skal ejeren sørge for at give den ro. Det gælder også for sportshunde, som gerne skal have et par dages hvile ovenpå deres fysiske udfoldelse – uanset hvilken form de er i!

Og jeg synes slet ikke, at du skal stoppe med at lege med din hund – tværtimod!

Kast en bold én måske to gange i træk. Selvom hunden gør tegn til at den gerne vil tredje, fjerde og femte gang, så er det dit ansvar at stoppe legen. Skift eventuelt bold legen ud med en anden aktivitet, som næsearbejde eller lignende.

Og jeg ved da godt, at det kan være svært at stoppe legen, når hunden ser glad og frisk på dig, men det skader din hund at fortsætte med at øge stressniveauet, gang på gang, så du bør virkelig tænke på din hunds stressniveau.

Lidt gode råd til at undgå stress:

– Lad være med at bene derudaf på gåturen. Lad i stedet hunden få tid til at snuse og skabe sanseindtryk –

– Leg kun kortvarigt med din hund – uanset hundens form og type –

– Husk at hunden skal sove mellem 12 og 16 timer i døgnet. Hvalpe og aktive hunde skal sove endnu mere –

– Afbryd legen i god tid –

– Skab variation i legen, og kast ikke en bold 10 gange i træk –

– Afbryd altid legen på en rolig måde –

Det er okay at lege med bold, men legen skal kunne stoppes igen.