I onsdags var Kioko ved dyrlæge. Ikke fordi han var syg, ikke fordi han skulle vaccineres, men fordi hans tænder var fuldkommen sat til med tandsten.

Hunde kan ligesom mennesker få tandsten. Tandsten hos hunde er mest hyppige hvis man, ligesom jeg, ikke lige får børstet hundens tænder regelmæssigt. Tandsten er grobund for dårlig mundhygiene og risiko for tandkødsbetændelse. I værste fald kan tandsten blive grunden til at din hund taber tænderne i en tidlig alder eller bliver syg af de bakterier, der samler sig i munden.

Tandsten er nemme at opdage, da du kan få lov at se tænder på din hund (det har du selvfølgelig trænet fra den var hvalp), og vil opdage brune og gullige belægninger på tænderne. Desuden vil hunde med tandsten ofte have rigtig dårlig ånde – det havde Kioko heldigvis ikke!

I kan tydeligt se, hvor meget Kioko var plaget af tandsten nedenfor. Det er typisk hjørnetænderne der er plaget af tandsten, hvilket I også kan se her:

IMG_1302

For at fjerne tandstene kommer hunden i fuld narkose og tandstenene fjernes med ultralyd. Derefter pudses tænderne, og således fjernes de såkaldte tandstens-lommer.

Tandsten er, i sig selv, ikke farligt da det bare er belægninger på tænderne, men da det kan føre til pardentose og andre sygdomme er det alligevel rigtig vigtigt at holde tænderne ved lige.

Og det føre mig så videre til…

VI SKAL BØRSTE TÆNDER!

Mange dyrlæger prædiker om, at vi skal huske at børste tænder på vores hunde hver dag. Men det er der jo ikke nogle almindelige mennesker der gør! Så min, lidt mere rimelige dyrlæge, sagde at vi skulle prøve at snige os op på at gøre det en gang om ugen – okay det burde vi lige kunne overskue!

Og for at huske det vil jeg, hver mandag børste tænder på Kioko, og have tema om tænder på bloggen. Det betyder også, at hvis DU har brug for en venlig reminder om, at huske og børste tænder på din hund – Ja, så skal du bare følge med herinde!

Udover tandbørstningen kan gode råd til at tandvedligeholdelse være, at lade hunden have tyggeben (og det behøver ikke være de såkaldte tandrensende), og at give hunden tørfoder som den bliver nødt til at tygge på.

Så tag udfordringen op, og børst tænder med Kioko og jeg, hver mandag!
IMG_1303

Ps. I får lige nogle “efter-billeder” af Kiokos smukke nyrensede tænder på mandag i første indlæg om Tandhygiene!