Hunde har en formidabel lugtesans – en lugtesans der skal stimuleres! Jeg har før skrevet om hvor vigtig mentalstimulering er for hunden, og især næsearbejde er en god måde at mentalstimulere sin hund.

14697544587_fb9f150ecb_o

For at komme i gang med næsearbejde behøver du faktisk ikke andet end: godbidder!

Husk at som med alle andre stimulerings- og træningsformer er det en rigtig god at starte let ud. Det betyder at du ikke lige skal starte med de aller sværeste næse-øvelser, men måske bare starte med at kaste godbidder ud over gulvet eller græsplænen og lade hunden finde ud af, hvad det egentlig går ud på (altså det med at bruge sin næse)! Mange hunde i dag bruger ikke deres næser særlig meget, da de er vant til at få deres mad serveret i en skål og få godbidder nærmest stoppet ind i munden (overdrivelse fremmer forståelse!). Det er en skam, for hundens lugtesans er fuldkommen uovertruffen og derfor er jeg stor fortaler for at udfordre hundens lugtesans så ofte som muligt og aller helst dagligt.

En simpel leg jeg bruger som næsearbejde, og som de fleste hunde ret hurtigt kan lære er godbidder-gemt-i-tæpper: Legen går i alt sin enkelthed ud på, at du finder en bunke håndklæder, viskestykker eller tæpper, og gemmer godbidder i folderne og under tæppet. Hunden skal således arbejde aktivt for at komme ind til godbidderne og det kan faktisk tage hunden en del tid, og er super god mentalstimulering.

Næsearbejde kan også praktiseres med aktiveringsspil. Vi har et spil, hvor Kioko skal skubbe rundt med nogle klodser for at komme ned til godbidderne. Kioko har dog fundet ud af hvordan man kommer ned til godbidderne, og gider faktisk ikke snuse særlig meget efter hvor godbidderne er. Du kan se en video med aktiveringslegetøjet her. Her på bloggen vil der i øvrigt ofte komme indlæg op om, hvordan jeg bruger næse-øvelserne med Kioko. Du kan bl.a. læse følgende indlæg:

Aktivitetslegetøj

Aktivering med kopper

En ny sjov bold

14881037231_447d30e15a_o