Mit hjerte banker for Japansk Spids. Jeg har haft Kioko i snart 3,5 år, og han er virkelig bare en ven for livet. Men hvorfor passer en Japansk Spids så godt ind i mit liv, mine ambitioner og min hverdag?

Dette indlæg er dedikeret til Japansk Spids, fordi racen bare er helt fantastisk, og fordi jeg ofte bliver spurgt ind til racen. Racen er nemlig forholdsvist ukendt blandt ikke-hundeejere såvel som hundeejere, men er faktisk en hund der, efter min overbevisning, passer rigtig godt til rigtig mange mennesker!

14697544587_fb9f150ecb_o

En Japansk Spids er en fantastisk familiehund. Den har en glimrende størrelse, når man gerne vil have den meget med ud til familie, på ferie eller bare ud på tur. Og det er altid nemt at få passet en hund af denne størrelse (når den ellers også er velopdragen og sød).

Og en Japansk Spids er rigtig nem at opdrage. Nok er det en spidshund, men det er en spidshund, der også elsker at lære nye ting og elsker udfordringer. Den keder sig hvis den skal lave de samme øvelser om og om igen, men hvis dens menneske er god til at variere træningen med nye øvelser, og nye tricks er den Japanske Spids utrolig lærenem og lærevillig. Når man starter til hvalpemotivation med en Japansk Spids, vil man hurtigt opdage, at hvalpen lærer tingene ufattelig hurtigt. Men når man starter til hvalpetræning oplever man også en helt anden fantastisk egenskab som hunden besidder…

En Japansk Spids er nemlig også meget socialt anlagt. Den elsker at møde andre hunde, lege og boltre sig, og mit indtryk er, at hvis den vænnes til det fra hvalp, er den god med både store og små hunde, samt med katte, smådyr og faktisk også heste (jeg har selv hest!). En Japansk Spids er yderst sjældent aggressiv, og hvis den er, har det oftest en årsag (overfald eller lignende). Jeg har aldrig hørt om en Japansk Spids, der på nogen måde var aggressiv overfor børn. Og faktisk er mit indtryk at Kioko elsker børn, selvom vi aldrig har haft mulighed for at socialisere ham med småbørn. Men han er meget forsigtig, og hvis de piller ved ham slikker han dem venligt i ansigtet eller går sin vej.

Fredericia4

En Japansk Spids er, som tidligere nævnt, en spidshund. Det betyder også at den er meget selvstændig, og nemt lærer at være alene hjemme hver dag, når familien er på arbejde – alt alenehjemme-træning kræver selvfølgelig træning (med alle hunde). Den er god til at tilpasse sig familiens rytme, hvilket betyder at hvis du har en aktiv hverdag hvor du løber, træner hundesport, eller cykler meget, er en Japansk Spids med på den. Men hvis du har en hverdag, hvor de daglige gåture er hvad der er tid til, og du ellers sørge for at mentalstimulere din hund, som en hvilken som helst anden hund jo også skal, har du en tilfreds hund.

Skal den ikke ofte bades, og friseres, tænker du nok, med den store, prægtige, hvide pels! Nej det skal den faktisk ikke. Den fælder ca. 2 gange om året, hvor den fælder det meste af pelsen, for at danne ny pels – i denne periode skal hunden børstes dagligt. Resten af året, er en tur med børsten i 10 minutter hver 14. dag for min hunds vedkommende meget tilstrækkeligt. Om den skal bades? Pelsen er simpelthen selvrensende, hvilket betyder at den skyr skidt og snavs. Ja faktisk er den ligeså ren, som den har været beskidt efter 1 time når den bare er lufttørret af sig selv – FANTASTISK, og næsten ufatteligt – men sandt!

Om en Japansk Spids gør? En Japansk Spids er oprindeligt brugt som alarmhund, hvilket betyder at den vil gø, hvis der er anledning til det. Med det mener jeg, at den gør hvis der kommer nogle, den gør hvis der er noget som virker usædvanligt for den, og den gør af glæde når den leger vildt. Jeg synes, at man kan minimere gøen meget ved træning, og min hund gør kun hvis der kommer gæster, gør aldrig i haven, men gør til agility når han bliver meget ivrig.

Dette indlæg kunne fortsætte i en uendelighed – ja jeg kunne nok nærmest skrive en bog. Men hvis du synes at der er noget at tilføje, eller har nogle spørgsmål er du mere end velkommen til at lægge en kommentar, fange mig til et agilitystævne eller en hundeudstilling, eller sende en mail.

Du kan se flere billeder af forskellige Japanske Spidshunde her og her.

Billede som ligger på hjemmesiden www.spidshundeklubben.dk