Hunde har brug for mentalstimulering. Mental stimulering er ikke det samme som fysisk aktivitet, en hund kan blive motioneret uendelig meget, men det hjælper ikke i samme grad som mentalstimulering på hundens humør og livsglæde.

Men hvordan kan man mental træne sin hund?

Der findes uendeligt mange måder hvorpå man kan mentalstimulere sin hund! Mentaltræning er både sjovt for hunden og for ejeren og er med til at skabe et godt makkerskab der i mellem. Faktisk tror jeg at mental træningen er noget af det vigtigste for, at man kan have en god hverdag med sin hund.

Der findes forskellige former for mentalstimulering, og det vigtigste ved mentalstimulering er, at få hunden til at bruge sine sanser, og til at tænke sig om!

Næsearbejde: 
Det er naturligt for hunde, at bruge deres næse til at finde mad. Hvad enten du spreder hundens mad på græsplænen, gemmer det i et håndklæde, lægger et spor eller noget helt fjerde, så er det med til at få din hund til at bruge sin næse. Når hunden bruger sin næse bliver den stimuleret mentalt og du får en hund der bliver tilfredsstillet i meget høj grad!

Kioo

Problemløsning:
Udover næsearbejde, kan problemløsning også ses som særdeles god mental stimulering. Der findes et utal af aktivitetsspil til hunden, hvor den skal overveje hvordan den får fat en en godbid, men en simpel øvelse, som at få godbidder ud ad en halvanden liter sodavandsflaske er også utrolig god problemløsning.

Problemløsning er mange ting! I hverdagen er det også så simpelt som, at når I går tur og hunden går den forkerte vej omkring lygtepælen – ja så må den selv løse problemet og komme samme vej tilbage. Man kan også “lege” problemløsning med hunden, f.eks. sætte en plastikbøtte ovenpå en godbid, også skal hunden altså vælte/skubbe plastikbøtten for at komme ind til godbidden.

Problemløsning er en af de stimuleringsmetoder, som jeg bruger allermest energi på, da jeg tror at man får en klogere hund, men også en hund der går træt i seng fordi den virkelig har brugt hjernen!

Træning og indlæring:
Jeg startede med at skrive, at fysisik træning ikke var det samme som mental træning – og det holder jeg fast i! Dermed ikke sagt, at træning ikke skaber mental stimulering – for det gør det! Mental stimulering i træning opstår for mit vedkommende, når Kioko ikke forstår mine signaler og tilbyder en adfærd for at få en belønning. Kioko tænker virkelig over, hvordan får jeg fat i den belønning og tilbyder måske både “sit”, “dæk”, “stå”, “pote”, “danse” eller noget helt andet for at få belønningen. Og det må da siges at SÅ arbejder hjernen virkelig!

Social adfærd:
Hunde elsker at være sammen med artsfæller og har super godt af det! Når hunde leger eller er sammen med andre hunde, udvikler de deres “hundesprog”. Hunde har et meget komplekst kropssprog, og det er vigtigt for dem at være sammen med artsfæller. Når de er sammen med andre vil man ofte se særligt stærke signaler.

398774_3142786522308_1044317625_32888931_348798789_n
Kropskontrol:
Ligesom mennesker, har hunde brug for en vis form for kropskontrol. Dette kan trænes i høj grad og det er blandt andet noget der er vigtigt når vi løber agility. At hunden har kontrol over, at når den f.eks. skal løbe over balancebommen, så skal alle 4 ben altså blive deroppe. Det kan lyde banalt, men når man kommer løbende med meget høj fart, ja så kan det faktisk godt være rigtig svært! Derfor synes jeg at man især behøver at træne kropskontrol, både til træning, men også i hverdagen!