Forleden læste jeg Dyrefondets nyeste blad, som jeg iøvrigt varmt kan anbefale jer. I kan nemlig læse det gratis via Dyrefondets hjemmeside, her. Bladet indledtes med en ‘leder’ der blev kaldt “Indgår dyrevelfærd som et kriterium, når vi vælger familiedyr?”. Og svaret hertil må desværre være et rungende NEJ! Desværre, er vi danskere ikke særlig velovervejede når vi anskaffer os en familiehund – mange af os hvertfald.

Jeg har tit hørt en kennel blive forbundet med en hvalpefabrik. En sammenligning jeg slet ikke vil hører tale om – det kan man simpelthen ikke være bekendt overfor de dygtige, seriøse avlere vi har i dette land. Alligevel har vi hvalpefabrikker, og vi har dårlige avlere. Avlere der går målbevidst efter, at tjene en masse penge, uden at tænke på hundenes ve og vel.

Og hvis skyld er det?

Min mening er faktisk, ligesom Dyrefondet også skriver det, at lige så længe der er en efterspørgsel, er der også et udbud. Det betyder med andre ord, at ligeså længe vi vil købe de her stakkels dyr, ligeså længe er der hvalpefabrikker. Derfor råder Dyrefondet alle til, at købe hund ud fra sundhed, og ikke udelukkende ud fra udseende og personlighed. Mange læser endda op på hunderacer, og vælger bevidst hunderacer der er mægtigt sygdomsbefængte uden at tænke sig om.

Og jeg siger ikke, at vi skal holde op med at købe disse racer – jeg siger bare, at vi skal tænke os om, og undersøge vores valg!

Dyrefondet skriver om en tendens på Facebook jeg også har lagt mærke til. Små nuttede, teddy-bjørns-lignende hundehvalpe, der ultrasmå og unaturlige. Den slags hunde appellere til mange mennesker, men desværre er sundheden hos disse hunde, oftest meget skidt…

Så når I nu køber hund så husk at de korte snuder kan være forbundet med vejrtrækningsproblemer, og de alt for udestående øjne kan være forbundet med øget sårbarhed.

Husk, at det kun er forbrugerne / hvalpekøberne der kan ændre billedet

Arkivbillede af en meget ung Voodoo (venstre) og Kioko (højre)

Arkivbillede af en meget ung Voodoo (venstre) og Kioko (højre)