En af de mest udbredte misforståelser omkring opdragelse af hunde er, efter min mening, at man ikke må trøste sin hund.

“Hvis du trøster din hund, bekræfter du bare hunden i, at det den er bange for, er rigtig farligt!”

Den har du sikkert hørt før, har du ikke?

IMG_6447

Men at “trøste” en skræmt hund, er altså ikke kun et menneskeligt fænomen – tænk f.eks. over, at hundemoderen altid skynder sig hen til sine hvalpe for at trøste dem, hvis de hviner højt, og hvis hun mener at de har brug for hende. Hunde trøster hinanden, men ikke ved at ynke, som vi mennesker kan finde på, men ved at trøste og vise omsorg.

Du har måske fået det at vide til hundetræning, måske læst det på nettet, eller hørt det fra en bekendt, at du skal ignorere hunden hvis den bliver bange. Men det er efter min mening helt og aldeles forkert, og en meget gammeldags holdning til hundeopdragelse! Din opgave, som ansvarlig hundeejer er, at vise hunden, at du forstår at den er bange, og derefter forsøger at fjerne den fra situationen. Vær rolig omkring hunden, tal roligt til den og vis at du ikke er bange.

Ynk er ikke det samme – slet ikke! Hvis man ynker er man stress-forøgende overfor hunden, og man fastholder hunden i en ubehagelig sitation. Eksempler på ynk kan være når man igen og igen, lang tid efter hunden egentlig burde være faldet til ro, bliver ved med at sige “Neeej, hvor er det synd for dig”, tager hunden op og tæt ind til sig og taler i meget høje toner.

HVORNÅR SKAL JEG TRØSTE?
Jamen hvornår skal jeg så trøste min hund? Du skal trøste hunden, når den har brug for det.
Det kan være når du besøger dyrlægen, når hunden møder fremmede dyr og mennesker, eller nytårsaften når der er fyrværkeri. Det gælder om, at virke rolig overfor hunden, så den føler at du i det mindste ikke er bange.

Husk, at du aldrig må skælde hunden ud for, at være bange.

Kiks