Hunde har et helt andet sprog end vi mennesker kender. De taler med hele deres krop, og derfor kan det være svært at forstå hvad de egentlig tænker. Jeg synes, at det er utrolig vigtigt at kende hundens sprog, for at kunne være en god hundeejer, og god leder for sin hund. Derfor kommer der en række indlæg i serien “Lær at forstå din hund” i den næste tid på bloggen.

Nogle af de vigtigste signaler, som hunden kan give til andre mennesker og hunde er de dæmpende signaler. Vores hunde bruger de dæmpende signaler til at vise, at de selv er venlige. Derfor kan de dæmpende signaler også bruges i flere henseender.

Udover at bruge de dæmpende signaler til at fortælle at hunden selv er venlig, bruges signalerne til at dæmpe alle andre. Det vil sige, at når din hund sender dig dæmpende signaler, kan det være fordi den gerne vil have at du er rolig, fordi det er den selv.

Hunden bruger typisk de dæmpende signaler, hvis den føler sig utryg, og gerne vil vise andre, at den ikke er farlig. Herunder har jeg listet lidt eksempler på dæmpende signaler:

  • Vende hovedet eller bare se den anden vej. Hunden kigger væk for ikke at have øjenkontakt, men vil enten hurtigt se tilbage igen, eller bare fortsat se væk. Øjenkontakt er ikke noget hunde naturligt opsøger, men noget som vi lærer vores hunde.
  • Gaben og smasken. Hunden gaber og smasker for at vise, at den er veltilpas, og ikke er ude på at gøre nogle noget. Gaben og smasken er nogle af de signaler som jeg personligt ofte ser hos min hund, og som han især bruger for at vise at han er veltilpas og nyder situationen.
  • Gå i en bue udenom. En hund der går direkte hen mod en anden hund viser, at den ikke er bange for noget som helst. En hund der går en bue udenom en anden hunden, eller en ting viser, at den ikke er helt tryg og vil dæmpe sine omgivelser
Kioko strækker sig, for at vise sine omgivelser, at han er rolig og ikke gør nogle fortræd.

Kioko strækker sig, for at vise sine omgivelser, at han er rolig og ikke gør nogle fortræd.

Små, sammenknebne øjne, dæmpet logren med halen, og at ryste sig er andre eksempler på dæmpende signaler. Læg mærke til din hund, og aflæs hvad netop din hund gør for at virke dæmpende. Det er meget forskelligt fra race til race, og fra hund til hund, så det er vigtigt at du kender din hund godt.

En hund der sender dæmpende signaler kan være en utryg hund, og derfor er det vigtigt at vi hundeejere, forstår hvordan vi kan hjælpe hunden, og få den til at føle sig tryg igen.