Kropskontrol er en rigtig vigtig egenskab for vores hunde. For en agilityhund som Kioko er det særdeles vigtigt, da det kræver stor kropskontrol at have et godt flow i slalom, at løbe igennem en buet tunnel, at løbe op på en vippe der bevæger sig under en og meget mere. Men det er altså ikke kun agilityhunde der har stor gavn af øvelser i kropskontrol, det har alle hunde. Nogle af de fordele der især skal nævnes ved, at hunden træner sin kropskontrol er:

  • Forbedring af stabilitet, balance og smidighed
  • Giver hunden mere selvtillid (især usikre hunde)
  • Styrker ustabile led og forebygger ledproblemer
  • Er sjov, god, alternativ træning for alle hunde i alle aldre

IMG_9061

Hvad går det så ud på?
Kropskontrol går (som der ligger i ordet) ud på at hunden skal lære at kontrollere og koordinere sine bevægelser. Det lyder måske banalt, men tænk lige over, at hunden har altså 4 ben at koordinere, og den kan ikke rigtigt kigge ned på dem ligesom os.

I hverdagen kan kropskontrol trænes overalt. Når du er på gåtur handler det f.eks. om, at lade hunden springe op på en bænk, gå henover en træstamme eller måske træde op på en stor sten. Disse øvelser brugte jeg rigtig meget da Kioko var hvalp, hvilket selvfølgelig gav belønninger/godbidder, og det betyder at jeg fik en hundehvalp der bare elskede at hoppe op på ting, og ikke var nervøs over at flytte sine poter.

2012-07-08 10.43.41

Kioko 8 måneder gammel

Andre øvelser kan være at lade hunde løbe igennem tunneller eller rør. Det vigtigste er altid at huske, at lade hunden gøre det i sit eget tempo, og selvfølgelig rose hunden for at tage små skridt.

Kropskontrol kan også bruges i tricks. F.eks. har jeg lært Kioko at sidde som en bjørn, med rumpen plantet solidt i jorden og forpoterne løftet fra jorden. Alle disse små tricks, hvor hunden skal bruge sin krop er virkelig godt for motorikken og kropskontrollen (og I kan tro at Kioko syntes at det var svært at holde balancen sådan dér i starten):

14041763350_88366d8bd4_b
Kropskontrol kan også være at stille en spand med bunden opad på græsplænen. Lad hunden sætte poterne op på spanden og brug en godbid til at få hunden til at gå rundt om spanden, med forpoterne på spanden. I starten er det nok at hunden bare bliver belønnet for at få forpoterne op på spanden. Sværhedsgraden øges gradvist til, at hunden først får belønningen når den har taget et enkelt skridt med forpoterne oppe på spanden, og til sidst kan hunden gå hele vejen rundt om den.

Det er vigtigt at du altid sørge for, at hunden får en god oplevelse med disse kropskontrolsøvelser. Derfor skal du altid sikre dig, at underlaget er stabilt, og at hunden ikke i øvrigt kan komme til skade.

Har du andre gode øvelser til at forbedre hundens kropskontrol? Lad mig endelig hører fra dig!