Når man går så meget op i hundetræning som jeg gør bliver man ofte spurgt om man bruger klikkertræning. Og ja, jeg bruger klikkeren i min træning. Men hvordan begynder man at bruge klikker i sin træning og hvorfor er det en rigtig god positiv forstærkning?

Klikkeren bruges til at bebude, at der er en belønning på vej. Klikkerens fordel er, at du kan nå at “klikke” i præcis det øjeblik, hvor hunden har en ønsket adfærd. Det betyder, at hvis du skal lære din hund sit, skal klikket komme i netop det sekund hunden sætter sig ned.

En meget ung Kioko til hvalpetræning

En meget ung Kioko til hvalpetræning

Det første skridt, når man skal begynde på klikkertræning er, at finde effektive, positive forstærkere – forstærkere der virker på din hund. Om din hund tænder på godbidder og andre lækre snacks, eller leg og legetøj er meget individuelt og det bør du som hundeejer vide bedst selv. Kioko synes ikke at legetøjet er særlig interessant og derfor bruger jeg selv lækre godbidder (derfor kan godbidder i det efterfølgende selvfølgelig erstattes med leg).

Når du har fundet en belønning der fungerer godt for dig og din hund begynder træningen. Start din klikkertræning med bare at “klikke” og fisk en godbid op af lommen. Hunden skal ikke gøre noget for at få belønningen, men skal bare have godbidden kort tid efter klikket. Gentag øvelsen nogle gange og hold så en pause. Husk at du både kan gå, sidde eller stå når du klikker og giver en godbid – hunden skal lære at klikket kan komme når som helst.

Du kan klikke når hunden kigger på dig, men prøv også at klikke på tidspunkter hvor din hund ser væk fra dig. Din hund vil hurtigt lærer at klikket betyder godbid, og derfor selv vende sig om og kigge på dig. Husk at det er lyden hunden skal reagere på, og derfor behøver hunden slet ikke ligge mærke til at du har en klikker.

Du vil hurtigt opdage, at din hund begynder at reagere på klikket ved at kigge på dig og afvente en godbid. Husk at det er vigtigt, at du ikke signalerer at godbidden kommer fra din lomme, og at du derfor venter med at stikke hånden i lommen til du har klikket. Hunden skal jo reagerer på dit klik og ikke på din hånds bevægelse ned i lommen (for den bevægelse kender de kloge hunde jo allerede!)

Vigtigst af alt: EFTER ET KLIK KOMMER ALTID EN BELØNNING!!!

ClickR

Tip: Der findes et hav af forskellige klikkere. Jeg-selv bruger denne klikker, som man kan have fast på en finger. På den måde behøver jeg ikke fumle en hel masse for at få klikket, men kan klikke præcis når det er hensigtsmæssigt. Husk, at det vigtigste ved klikkertræning er timing, og derfor er det vigtigt at have klikkeren ved hånden.

Jeg vil komme med en fortsættelse af dette indlæg omkring klikkertræning en af de næste par dage. Hvis I har lyst til at begynde at klikkertræne, så få fat på en klikker og følg med på bloggen de næste par dage. Husk at klikkertræning kræver gentagelser 🙂