Mit hundeliv startede ikke med Japansk Spids – slet ikke! Da jeg var barn, og igennem hele min opvækst, havde mine forældre Kleiner Münsterländere. En Kleiner Münsterländer er en udpræget jagthund, men også (hvis den er velstimuleret) en fantastisk familiehund!

IMG_1851

Tjack (og Laika i baggrunden)

At være vokset op med disse skønne hunde, har helt sikkert været en medvirken til, at jeg selv er blevet så glad for hunde og ikke kan undvære en hund i mit liv. Men da jeg besluttede mig for at finde en hund selv, lå valget om at det skulle være en Kleiner Münsterländer meget langt væk – hvorfor spørger I måske?

En Kleiner Münsterländer er, som jeg startede med at skrive, en udpræget jagthund! Faktisk vil jeg våge at påstå, at der ikke er mange jagthunderacer i Danmark, der har velbevaret et jagtinstinkt som Münsterländeren har!

En Kleiner Münsterländer er en forholdsvis lille (52-54 cm i skulderhøjde) jagthund. Brugsmæssigt fungerer Münsterländeren som en stående jagthund, hvilket vil sige at den afsøger områder i zig-zag bevægelser, og når den opspore byttet vil den stille sig i en meget karakteristisk og helt stillestående stilling – den tager stand. På signal fra jægeren ‘støder’ hunden byttet, hvorfor jægeren kan nedlægge byttet. Kleiner Münsterländeren apporterer naturligvis også sit bytte til jægeren, og er i stand til at bære både store fugle og faktisk også harer.

Racen er en fantastisk jagthund, men også en glimrende familiehund. En Kleiner Münsterländer er dog en udpræget jagthund og har derfor et stort aktivitetsbehov, hvilket også betyder at den ikke henvender sig til mennesker der ikke kan tilbyde hunden aktivering, og meget gerne jagt! Faktisk forsøger Münsterländer Klubben at at bevare racen så meget, at de fraråder avlere at sælge hvalpe til ikke-jægere – en efter min mening fantastisk beslutning for at bevare den fantastiske jagthund!

Hvis du oplever en Kleiner Münsterländer på jagt vil du sandsynligvis opleve en hund, der aldrig giver op! Den kan løbe en hel dag i højt tempo, med korte pauser. Den er fantastisk til at tage stand på vildtet, men også en fremragende eftersøger når skuddet har fundet sted – den giver aldrig op! Mine forældres gamle hund Laika kunne være væk i meget lang tid når hun var på jagt med min far, da hun ikke kom tilbage førend hun havde opsporet og apporteret det vildt som hun vidste var nedlagt – ja nogle gange vidste hun at vildtet var nedlagt selvom jægerne ikke gjorde!

En Kleiner Münsterländer er både selvstændig og samarbejdsvillig. En Kleiner Münsterländer elsker at lære, men læringen skal fortsætte hele livet, og holdes ved lige.

En Kleiner Münsterländer har en stor plads i mit hjerte, men passer slet ikke ind i den hverdag jeg kan tilbyde en hund. Det er en af de hunde, man skal sætte sig grundigt ind i førend man anskaffer sig den!

IMG_0523

Ovenfor er Tjack. En Kleiner Münsterländer er en udpræget jagthund uanset om den er på jagt eller hjemme i haven