“Hvad skal vi egentlig med DKK?”

Jeg troede aldrig jeg skulle komme til at stille det spørgsmål.

Jeg har altid stået trofast på, og prædiket trofast om, at DKK var en vigtig organisation for hunde i Danmark, da den netop skulle stå for sunde og racetypiske hunde.

Sunde og raske hunde. Det må og skal altid være målet for avl, opdræt og alt hvad der følger med.

Igår beskrev jeg i et blogindlæg, hvordan Den Danske Dyrlægeforening for nyligt har været ude og kritiserer avlen af fladsnudede hunderacer. Du kan læse eller genlæse indlægget her. Kritikken var skarp og delt rettet imod avlere (sælgere) og dels mod hundeejere (købere). Både sælgere og købere er problematiske, da de får avlen til at bestå.

Jeg har altid været trofast overfor DKK. Hvorfor? Netop fordi det står skrevet så tydeligt flere steder hos DKK, at:

“Klubbens formål er at skabe interesse for typiske, fysisk og mentalt sunde racehunde.”.

og fortsat i stk. 2, hvor der står at DKK

“til opnåelse af dette skal varetage følgende opgaver…, virke for fremavl af mentalt og fysisk sunde hunde i samarbejde med veterinære myndigheder og anden ekspertise”. 

DKK slår sig altså netop som en organisation der går op i vores hundes fysiske sundhed. Men derfor undrer det mig i særdeleshed, at DKK ikke engang har besvaret Den Danske Dyrlægeforenings opråb. Ikke så meget som en enkelt pressemeddelelse kan jeg finde fra DKK. Og når der i DKK-regi avles hunde, som ikke kan trække vejret, synes jeg at organisationen har et kæmpe problem. Hvorfor? Fordi det er DKKs egne dommere der bedømmer disse hunde, og godkender dem til avl.

Problemerne med flade snuder skyldes i høj grad overtypning. At avlere bevidst fremavler bestemte egenskaber, såsom flade snuder, til trods for at de har negative sundhedsmæssige konsekvenser.

Hvorfor er det DKKs problem?

Dansk Kennel Klub repræsenteres af eksteriørdommere. Eksteriørdommere, som er med til at fremelske disse karaktertræk, som i værste tilfælde giver hundene sundhedsproblemer. Jeg siger ikke, at dette udelukkende er dommerens problem, men jeg mener faktisk at det er DKKs. Racestandarderne bliver i virkeligheden overfortolket, og hunde der i særdeleshed har en kort snude, får måske en flot præmiering, fordi det fremelsker racestandarden. Dette til trods for at Dansk Kennel Klub selv bekendtgør på deres hjemmeside, at “dommere og opdrættere skal være opmærksomme på, at ingen hunde bør blive ekstreme i deres udseende (for korte snuder, for hængende øjenlåg, for store hoveder o.lign.)”. Men hvorfor bedømmer vi så stadigt disse hunde BIR og BIM? Hvorfor råber DKK ikke op om, at nu må vi lige se på vores hunde og på deres sundhed? Er det ikke dét Dansk Kennel Klub i virkeligheden burde stå for?

Jeg har aldrig før betvivlet vigtigheden af DKK. Men hvis ikke DKK er for hundene, hvad er de så for?14697532037_6f0de8ebfe_o