Spidshunde tilhører FCI’s gruppe 5 og der findes forskellige typer af spidshunde: slædehunde, asiatiske spidshunde, jagthunderacerne samt gård- og hyrdehundene. Det er imidlertid ikke alle spidshunderacerne der er repræsenteret i Spidshundeklubben i Danmark, f.eks. har Chow Chow sin egen klub, mens flere af slædehundene hører under Dansk Polarhunde Klub.

Spidshunderacerne spænder bredt. Der findes både racer som Japansk Spids, Grossspitz, Finsk Spids, Mittelspitz, men også Akita, Shiba, Norsk Lundehund, Keeshound og flere andre.

Spidshundene har oprindeligt haft vidt forskellige arbejdsområder; slædehunde, jagthunde, bevogtning, hyrdning, selskabshunde eller alarmhunde. Derfor er det utrolig svært at tale om spidshunde over en kam.

Fælles for spidshundene er mere deres eksteriør: De spidse snuder, opretstående ører og en hale der ligger over ryggen er typiske træk for spidshundene (hvertfald dem jeg lige kan komme i tanke om). Spidshunde er generelt meget selvstændige, hvilket også er med til at gøre at en Japansk Spids sagtens kan lære at være alene hjemme mange timer af dagen – det betyder imidlertid også, at hvis du træner din hund meget vil du garanteret opleve at den keder sig ved for mange gentagelser også melder den sig simpelthen ud af legen – den vil have variation!

Mange af spidshunderacerne er gøende og det skyldes især at de har været brugt som alarm-, bevogtnings og hyrdehunde. En Japansk Spids gør således også, hvis der er anledning til det. Mange synes at en Japansk Spids gør mere end de fleste hunde, men jeg har ikke selv det problem så indtil andet er bevist tror jeg selv at det er et spørgsmål om tilvænning.

Spidshunde er generelt meget forskellige og derfor er det svært at tage dem alle over en kam. Ovennævnte træk er også generelle, men bestemt ikke konsekvente, træk hos mange spidshunde.

Det var et kort indlæg om Spidshunde. Hvis I har noget at tilføje er i mere end velkomne til at kommentere dette indlæg, da jeg ikke er ekspert når det kommer til SÅ mange racer! 🙂

IMG_8766