Stamtavle eller ikke stamtavle. Den evigt tilbagevendende diskussion. For der er både folk der sværger til dette “stykke papir”, mens der er folk som ikke synes at det er nødvendigt. Jeg selv hører til stamtavle-“snobberne”, men dette indlæg søger ikke at overbevise nogle, heller ej at virke bedrevidende eller smart, men jeg prøver bare at forstå hvorfor en stamtavle ikke er vigtig for nogle.

Min begrundelse for, hvorfor en stamtavle er vigtig går på flere ting. Da jeg valgte, at jeg ville have en Japansk Spids, gjorde jeg det ud fra at en Japansk Spids havde nogle egenskaber, som passede godt til hvad jeg kunne tilbyde en hund. Jeg skulle bruge en lille og kvik, men også sund og rask hund, som kunne passe ind i en hverdag med to fuldtids jobs. At hunden skulle have stamtavle var ikke til diskussion, for jeg ville være sikker på, at hunden var avlet for at bevare disse egenskaber.

Fredericia4

Jeg ville da også gerne prøve at gå på udstilling, men dette var ikke min primære grund (overhovedet!) til at vælge en stamtavle-hund.

Jeg ser faktisk ikke et eneste minus ved at vælge en hund med stamtavle. Du får en hund, der

  • formentlig ligger mere eller mindre indenfor racestandarden (læs: mere eller mindre).
  • er avlet til præcis det formål du søger.
  • ved at hunden ikke er indavl
  • ved om hunden har sygdomme i sin familie
  • er med til at bibeholde racernes oprindelige “look” (egenskaber)

Et argument for at vælge en hund uden stamtavle, som jeg ofte hører er, at den er billigere i anskaffelse. Men hvis man tænker på, hvad det koster at have en hund, i hele hundens liv, så er anskaffelsesprisen virkelig kun en lille brøkdel, og en brøkdel jeg nødigt ville spare på. Når du ikke får en stamtavle, ved du ikke hvilke sygdomme der eventuelt kan følge med. For er det præcist i dét led, i din hunds stamtræ, hvor man valgte ikke at fortsætte med stamtavlen, hvor forældredyret var sygt? Du kender naturligvis mor-hunden til din hvalp, men kender du også mormoren, morfaren, oldemoren og oldefaren?

“Jeg skal ikke udstille min hund” er også et af de velkendte argumenter. Men her står jeg også en smule af – du vælger jo en Japansk Spids. Hvorfor? Fordi du synes den er smuk, fordi den har en god størrelse eller fordi den er selvstændig og let lærer at være alene hjemme? Hvis du vælger en hund fordi den passer godt til din familie og dit liv, så ved du simpelthen mere om, hvad du får når du vælger en hund med stamtavle.

Dette er ikke et oplæg til krig på bloggen – slet ikke – det er et STORT spørgsmålstegn. Jeg har simpelthen brug for at blive informeret? Hvorfor er stamtavlen ikke nødvendig for dig? Er der noget jeg har misset, eller er det bare, som overskriften siger, den evigt tilbagevendende diskussion?

398774_3142786522308_1044317625_32888931_348798789_n

For en god ordens skyld vil jeg også gerne understrege, jeg elsker ALLE hunde, det har dette indlæg intet med at gøre. Men jeg synes, at dette emne er et, der altid ulmer derude…

Læs også: DKK – Hvorfor vælge en hund med stambog?