Dette indlæg skal handle om, hvordan du giver hvalpen den bedste start på hvalpens liv, når den er over 8 uger og flytter ind hos dig. Indlægget er blandt andet inspireret af Dansk Kennel Klubs “10 tips til en god start med hvalpen”, her.

"Hvornår kommer min nye menneske-mor mon hjem?"

“Hvornår kommer min nye menneske-mor mon hjem?”

1. Sørg for at dit hjem er “hvalpesikret”
En hundehvalp vil undersøge, smage og kigger på alting. Sørg derfor for at forberede dit hjem til hvalpen kommer. Blottede el-ledninger skal fjernes fra hvalpens rækkevidde, den flotte Lyngby vase skal måske ikke stå på gulvet, og måske skal du lukke døren ind til rum, hvor hvalpen ikke har nytte af at være i.

2. Bliv renlig i en fart
Én af hvalpeejerens største udfordringer er ofte, at få hvalpen renlig. Men hvis du husker, at hvalpen skal ud og tisse når den har sovet, leget, spist eller drukket så er du faktisk godt på vej! Sørg for at hvalpen kommer udenfor, helst på græs, mange gange hver dag, og sæt gerne vækkeuret til et par gange om natten, så hvalpen vender sig til, at du vækker dén når den skal tisse – og når den vågner skal den altså tisse NU – så hjælper det ikke noget, at du liiige skal vågne.

3. Alene-hjemmetræning
Min anbefaling er, at du holder fri de første dage efter du har fået hvalpen. Efter nogle dage kan du begynde at lære den, at være alene hjemme. Alene hjemmetræning handler om, at gå langsomt frem. Alene-hjemmetræning fortjener et helt indlæg på bloggen, så det skal I snart få!

4. De første dage og nætter
Hold fri og brug noget tid på at gøre din hvalp tryg. Din hvalp er blevet fjernet fra sit hjem, sine søskende og sin mor – alt hvad den kender. Den har brug for DIG i den første tid, så derfor må du være der for din hvalp, for at få den bedste start på jeres forhold.

5. Positiv forstærkning og positiv indlæring
Hvalpe lærer bedst med positiv forstærkning. Lær dig selv, at ignorere dårlig adfærd og beløn den gode adfærd. Ingen hvalpe, især ikke Japansk Spids hvalpe, har brug for at blive skældt ud, selvom det kan være svært når hunden har ødelagt din yndlingsbluse – men tænk på, at det er DIN skyld – du skulle have lagt den bluse et sted hvor hvalpen ikke kunne nå den.

6. Begynd at lære din hvalp indkald
Et sikkert indkald er uvurderligt, og derfor er det en god idé at starte med indkaldet allerede fra de første dage. Dit indkald starter med, at du kun kalder på hvalpen, når du er sikker på at den kommer. Det kan være fordi den synes at du er vældig interessant (fordi du hopper rundt og er underlig), det kan være fordi du har dens yndlingslegetøj, eller noget helt andet. Det handler om at vække hvalpens interesse.

7. Aktivér hvalpen tilpas
Hvalpen bliver hurtigt træt og derfor skal du aktivere hunden tilpas meget. Det kan være, at gemme godbidder rundt omkring på gulvet – måske under et håndklæde, hvis hvalpen er god til at finde dem, det kan være at give hunden en aktiveringsbold eller noget helt andet?

8. Vær forberedt
Når hvalpen kommer hjem, skal du have sørget for forsikringer, en hundekurv, skåle, halsbånd/sele, snor, hundemad og flere andre ting. Sørg for at vær forberedt, så der er mindst muligt som hunden skal forholde sig til at få af nye ting lige efter den er kommet.