De fleste jeg møder på min vej kender ikke den Japanske Spids. I dette indlæg får du min subjektive mening om racen, dens karakteristiske træk, temperament og eksteriør.

Den Japanske Spids er en del af spidshundefamilien. Præcist hvilke hunde, der har dannet grundstamme til den Japanske Spids vides ikke med sikkerhed. Man ved dog, at avlen for alvor begyndte i Japan i 1920’erne. Det var dog først i 1964 at den Japanske Spids blev anerkendt som en selvstændig race i FCI. De første Japanske Spids der blev importeret til Danmark kom i 1979. I mellemtiden er racen blevet mere og mere udbredt herhjemme.

En Japansk Spids er kendetegnet ved en helt hvid og overdådig pels, et spidst snudeparti og en busket hale der bæres på ryggen. Øjne og snude er sorte og står i stor kontrast til den smukke, snehvide pels. Ørene er små, trekantede og opretstående – de får hunden til at se vaks og vågen ud.

En Japansk Spids er en glad og vågen hund. Den elsker at være udendørs i al slags vejr, også i sne, frost og kulde. Den er moderat motionskrævende, men er i stand til at klare store fysiske udfordringer såfremt den er i god form. Den Japanske Spids egner sig til de fleste former for hundetræning. Hvad enten det gælder agility, lydighed, rally eller andet vil den Japanske Spids ivrigt søge at lærer nye ting. Den er intelligent, hvilket også betyder at den keder sig hvis der ikke er variation i træningen – for mange gentagelser vil give den lyst til at finde på noget selv.

En typisk Japansk Spids bevæger sig med ynde og stolthed. Den er kærlig og meget hengiven overfor dem den kender, men kan være reserveret overfor fremmede. Den er aldrig skarp eller aggresiv, men reserveret. En Japansk Spids har stor selvstændighed og lærer let at være alene hjemme i flere timer dagligt.

En Japansk Spids har været brugt som alarmhund. Derfor vil den gø “hvis der er anledning til det”. Det vil sige, at den gør hvis der kommer nogle, eller hvis der er noget som “ikke er som det plejer”! En Japansk Spids er social både med andre Japanske Spids, men også med alle andre hunde. Små som store!

Om den er svær at holde ren er det spørgsmål man oftest får som ejer af en Japansk Spids. Og svaret er NEJ! Pelsen er selvrensende, hvorfor den ikke behøver at blive badet mere end en gang om året. Når jeg selv bader oftere, er det fordi jeg går på udstilling med Kioko. Pelsen er simpelthen smudsafvisende, og derfor falder skidtet simpelthen bare af, når hunden tørre stille og roligt. Jeg børster cirka én gang om ugen, og mere når den fælder.

2012-05-17 20.49.45

Det faktuelle i dette indlæg er lånt fra:
http://www.dkk.dk/xdoc/120/Japansk_Spids.pdf