I et af mine forrige indlæg skrev jeg om, hvor vigtig alene-hjemme træning af hvalpen er. En hvalp er et flokdyr og kan ikke lære sig selv at være alene hjemme – det kræver hård og intensiv træning. Og det er faktisk især DIG det handler om.

Alene-hjemme træning starter først, når hvalpen har været hos dig i nogle dage, og er ved at være tryg ved sine nye omgivelser – derfor anbefaler jeg også, at du holder ferie i forbindelse med, at du får en lille hvalp hjem, så I har god tid til at få trænet alene-hjemme træning.

2012-05-17 20.49.45

Alene-hjemme træning handler om, at du starter med at forsvinde fra hunden i et kort øjeblik. Det kan være, at hvalpen ligger og leger med lidt legetøj, og at du så går stille ud ad døren (uden at lukke den i første omgang). Du bliver kun derude i et kort øjeblik (et par sekunder), og kommer derefter ind igen. Når du kommer ind til hvalpen igen, er det ubeskriveligt vigtigt at du forholder dig roligt, og at du IKKE laver en scene. Hvalpen skal ikke føle, at den har været forladt eller at du har savnet den, men bare at “du kun var væk et øjeblik”. Når du har lavet denne øvelse nogle gange, og hvalpen ikke følger efter dig, kan du prøve at lukke døren lidt mere til efter dig.

Denne øvelse kan du lave rigtigt mange gange på en dag. Hold øje med, hvornår din hvalp er underholdt, og sørg for at gå ud ad døren netop når hvalpen har noget andet at tage sig til. Hvis du går ud, når hvalpen har fuld fokus på dig, vil hvalpen også have fuldt fokus på, at den bliver “forladt”.

Efterhånden, kan du øge den tid, hvor du står udenfor døren. Start med kun et par sekunder, men øg det stille til lidt længere tid. Hvalpen skal helst ikke nå, at blive “ked af det”, så går du sandsynligvis for hurtigt frem.

Gode råd til alene-hjemme træning:

  • Giv hvalpen noget at underholde sig med.
  • Skæld aldrig, og jeg mener ALDRIG hvalpen ud, hvis den har ødelagt noget.
  • Forhold dig rolig når du kommer hjem til hvalpen. Hunden skal ikke føle, at den har været alene hjemme såååååå længe
  • Sørg for at din hvalp er godt træt (velstimuleret), når den skal være alene hjemme
  • Hvalpen skal altid have en kurv, et tæppe eller noget lignende, hvor den kan ligge sig at være tryg – også når den er alene hjemme

Husk at alene-hjemme træningen er noget af det vigtigste for, at din hvalp kommer til at fungere godt som voksen, og husk derfor også, at sætte tid af til træningen.

Man kan sagtens blive underholdt med nogle små, skøre ting. Her har Kioko fået lov til at lege med en tom køkkenrulle.

Man kan sagtens blive underholdt med nogle små, skøre ting. Her har Kioko fået lov til at lege med en tom køkkenrulle.