De sidste par dages indlæg har handlet om hundens sanser og kropssprog. I forlængelse af gårsdagens indlæg om kropssprog, må det være på sin ret med et indlæg om signaler. Der vil især være fokus på 2 slags signaler: Dæmpende og truende signaler.

For at starte det rigtige sted, skal man altid starte med de dæmpende signaler. Jeg vil vove at påstå, at ingen hund, vil sende truende signaler, uden først at have sendt en eller anden form for dæmpende signaler. Hunde er ikke blodtørstige dræbere, men vil faktisk langt hen af vejen helst undgå konflikter. Dæmpende signaler kan bruges af flere årsager. Dæmpende signaler kan betyde, at hunden gerne vil kommunikere, men vil signalere at den blot er venlig og godsindet. Dæmpende signaler kan også betyde, at hunden er usikker og forsøger at skabe ro omkring sig. Hvis du skælder din hund ud, vil den typisk ligge ørene ned, komme langsom hen imod dig, og forsøge at kigge væk fra dine øjne – det er kun fordi du har en meget venlig hund!

Jeg fandt lige nedenstående billede fra et træf med Japansk Spids for et par år tilbage. Det viser rigtig godt, at hunden der ligger ned forsøger at sende dæmpende signaler. Hunden der ligger ned har ørene helt tilbage, har lagt sig ned for at dæmpe, og forsøger at skabe en rolig situation. Jeg ved ikke om hundene kender hinanden, men den hund der står op er også meget venlig – kigger væk og acceptere den liggende hunds underkastelse.

IMG_0396

Typiske dæmpende signaler er at kigge væk, lave små øjne, slikke sig om munden, gabe, ligge ørene ned og tilbage, gøre sig lille, lægge sig ned, have en lav haleføring, snuse i jorden, gå en bue uden om andre, vende siden til, ryste sig, lette ben, logre, klø sig selv, stå stille, lægge sig…. Ja, jeg kunne blive ved!

Hvad der er vigtigst er, at se på hele hunden!

Hvis vi går videre til de truende signaler, er det signaler der indikere, at hunden ikke har lyst til det den nu bliver udsat for. Det kan både være overfor andre hunde, mennesker eller børn!

Hunde der viser truende signaler, skal man acceptere, og især, lade dem være. De gør det ikke for at være slemme, eller for at dominere, for vores hunde prøver altså ikke at overtage verdensherredømmet – sorry to say – men det gør de altså ikke!!!

En hund der viser truende signaler vil lave store, stirrende øjne, blive stiv i kroppen og have kropsvægten fremme i kroppen. Den vil måske vise tænder og have korte mundvige, knurrer og gøre udfald (bide ud). Hvis hunden bider ud efter et menneske, vil jeg som hovedregel altid mene, at mennesket har overset hundens dæmpende eller truende signaler, for hunde vil helst ikke bide.