I sidste weekend var jeg på DcHs træneruddannelses modul 3 og 4. Det var netop de to moduler jeg havde glædet mig aller mest til på DcHs træneruddannelse, da de handlede om adfærd, sanser, kommunikation, dominans, stress og kropssprog. De af jer der kender mig godt ved sikkert også, at det er emner der interessere mig særdeles meget.

Inspireret af weekendens undervisning har jeg valgt at sætte fokus på netop hundens adfærd, sanser, kommunikation og kropssprog i den næste uges tid på bloggen.

I dette indlæg vil fokus være på hundens sanser. Ligesom mennesker har hunde nogle gode og mindre gode sanser. Blandt hundens bedste sanser må man især nævne lugtesansen, men også høresansen er særdeles veludviklet.

Hunde har en formidabel lugtesans. Hvis man sammenligner hundens lugtesans med menneskets, har en Tysk Hyrdehunds ca. 200 mio lugteceller, hvor et menneske kun har ca. 25 mio.. Den del af hjernen der opfanger dufte er hos hunde ca. 14 gange større end hos mennesket, og en hunds næse kan skelne mellem op mod 2.000 dufte på samme tid. Hunden dufter desuden forskelligt med sine næsebor, hvilket er særdeles smart – det betyder også at en hund der går spor, kan følge sporet uafbrudt, da den bare kan trække vejret gennem det andet næsebor!

IMG_1238

“Hov, der er vidst lige noget der dufter godt lige her”

Udover lugtesansen bør især høresansen også fremhæves. Mennesker kan høre ca. 20.000 svingninger pr. sekund, hvorimod hunde kan høre op til 80.000 svingninger pr. sekund. Samtidig kan hunde hører lyde der er 4 gange så langt væk, som mennesker – det betyder også, at næste gang du råber af din hund, bør du måske tænke over hvordan det lyder i hovedet på din stakkels hund. Hvisk bare til hunden, den kan SAGTENS høre hvad du hvisker. Lyde har forskellige indvirkninger på hunden. Dybe lyde virker dæmpende på hunde, mens høje toner er tegn på usikkerhed og stress.

Det er dog ikke alle hundens sanser der er ligeså formidable som lugte- og høresansen. Af mindre gode sanser kan syns- og smagssansen nævnes.

Hundens smagsreceptorer udgør kun ca. 1/3 af menneskets og derfor er smagssansen ikke så god som menneskets. Hunde kan smage surt, sødt, bittert og metallisk, men mangler smagssansen for salt. Hunde har derimod smagsreceptorer for frisk vand, hvilket er ret smart, når det er hundens eneste rigtige kilde til væske. Hundene bruger altid deres formidable lugtesans sammen med smagssansen, til at vurdere et måltid, og mange hunde vil således dufte til maden før den bedømmer om den vil spise eller ej.

Hundens synssans er en lidt mærkværdig størrelse. Som vist nedenfor ser hunde farver mindre nuanceret end mennesker. Hunde kan især have svært ved at skelne rød fra grøn, som vist på farveskalaen. Selvom det tyder på at synssansen er “dårlig”, har den alligevel nogle andre fordele. For eksempel ser en hund i en ca. 240 graders vinkel, og den ser bedre i mørke. En vigtig pointe fra træneruddannelsen var også, at hunden kun ser verden fra sin egen højde (naturligvis). Prøv lige at sæt dig ind i den synsvinkel næste gang du spejder noget langt ude i horisonten!

Dogs vision

Kilde: www.psychologytoday.com

Hundes følesans er den sidste sans jeg vil nævne. Hvad der er værd at nævne er, at hunde har færre følenerver i huden end mennesker. Smertefølelsen blokeres i øvrigt når hunden oplever høj stress, angst og chok.

Det var lidt om sanser! Jeg håber I syntes det var spændende ligesom jeg – og at I vil bruge den viden I har om hundens sanser, når I arbejder med jeres hunde, og især, når I prøver at forstå jeres hunde. Der er ingen grund til at råbe, for hundene hører formidabelt. Når hundene trækker sig og I ikke forstår hvorfor, så tænk over, at der måske er en rigtig grim lugt i luften.