Igår skrev jeg et indlæg om hundens sanser. Hundens sanser danner på mange måder bevæggrund for hundens kropssprog. Hunde har et fantastisk og nuanceret kropssprog, der på samme tid, er meget race-individuelt. Der er jo stor forskel på hvordan en Japansk Spids ser ud, når man sammenligner med en Australsk Mynde!

Når man taler om hundes kropssprog er der mange dele og signaler gennem kropssproget. Det handler især om at kigge på hundens: Ansigt, øjne, mund, ører, vægtfordeling (for og bag), hale, holdning, næse og meget mere!

Jeg har før vist illustrationen nedenfor på denne side, men vil gerne bruge den til at beskrive hundenes kropssprog.

De to illustrationer først “Opmærksom” og “Mistænksom” virker umiddelbart meget ens. Og opmærksom, kan jo i virkeligheden også være mistænksom, så det er jo meget naturligt. Alligevel kan man se, at den mistænksomme hund har vægten fremme på overkroppen, hvilket er et tegn på at den er “på vagt”. Den mistænksomme hunde har også ørerne fremme, ligesom den opmærksomme hund, men strækker sig ligesom fremover i sin kropsholdning, og hvis man kunne se hundene tættere på, ville den formentlig også have kortere mundvige.

Den næste illustration viser en nervøs hund. De fleste kan se at hunden er krøllet helt sammen omkring sig selv, forsøger at gøre sig selv lille-bitte, ligger ørene ned og har vægten meget bagud i kroppen.

Den hund der føler sig truet og derefter vred, er også meget interessant. Den truede hund lægger ligesom den nervøse hund også ørene ned, for at dæmpe sin “modstander”, den forsøger at trække sig væk fra det den er truet af, og viser måske endda tænder. Når den er vred tager den de sidste skridt og bider måske ud, kaster sig fremad og viser hvertfald tænder. Sikkert også med lyd på når den både er truet og vred.

Dogs

Når vi taler hundesprog er det også vigtigt at lytte til hunden. Mange hundeejere er trætte af hundene når de larmer og gør. Men faktisk sender hundene tit mange signaler når de gør. En hund kan gø for at få eller skabe opmærksomhed, den kan gø af ophidselse, for at vogte, af angst eller af kedsomhed. Det handler om at lytte til, hvordan hunden gør.

I morgen udgiver jeg et indlæg der kommer endnu tættere på hundens kropssprog. Det handler om dæmpende og truende signaler, som er særdeles vigtigt at kende til for hundeejeren.